Hulpverlening is moeilijk maar wel mogelijk

Terwijl de vluchtelingenstroom iedere dag verder toeneemt, en er iedere dag weer honderden nieuwe slachtoffers in Syrië bijkomen, doen de hulporganisaties wat ze kunnen. De hulpverlening is moeilijk, maar wel mogelijk. Lees hier meer over de hulp SHO-deelnemers al bieden. In en buiten Syrië.

Distributie van matrassen en dekens

Dit is de 13-jarige Mohammed uit het Syrische Idlib. Hij draagt één van de door Oxfam Novib verspreide matrassen in het Burj Barajneh vluchtelingenkamp in Libanon. Oxfam leverde in dit kamp dekens en matrassen voor ruim 600 families.

Hulppakketten uitdelen in moeilijk te bereiken regio

Vorige maand deelden vrijwilligers van het Rode Kruis in de noordelijk gelegen steden Aleppo en Menbej hulppakketten uit aan ongeveer 20.000 mensen . In de pakketten zat voedsel, hygiënische middelen, dekzeilen, jerrycans en huishoudmiddelen. Beide steden liggen in het noorden van het land. Een regio waar het bieden van hulp tot nu toe erg lastig was.

Weer even kind zijn

Minstens de helft van de 4 miljoen Syriërs dat dringend hulp nodig heeft, is kind. De Syrische kinderen die gevlucht zijn, komen vaak in slechte toestand over de grens: ze zijn in shock, moe, ze hebben honger en zijn onzeker over de toekomst. Save the Children vangt hen op in child-friendly spaces waar zij weer even kind kunnen zijn en veilig kunnen spelen. Ook krijgen ze hier psychische ondersteuning.

Veilige Waka Waka lampen

In de vluchtelingenkampen Atmeh, Al Karame, Qah en Aqrabat in het noorden van Syrië verstrekte Stichting Vluchteling  5.300 Waka Waka lampen aan Syrische families. Door gebrek aan elektriciteit zijn hun tenten slecht verlicht; de lantaarns die op kerosine branden zijn brandgevaarlijk en vormen een gevaar voor de gezondheid van de mensen door excessieve rookvorming. Waka Waka lampen werken op zonne-energie, waardoor ze duurzaam en veilig zijn. Na een dag in de zon kunnen de lampen ongeveer twee nachten gebruikt worden.

Toegang tot water en sanitatie

Veel gezinnen in Syrië hebben niet of nauwelijks toegang tot schoon en daardoor veilig water. Het geeft de bevolking – en vooral de kinderen – een verhoogd risico op diarree en andere door water overgebrachte ziektes. UNICEF heeft begin dit jaar een grote hulpoperatie gestart om schoon water te bieden aan meer dan 10 miljoen mensen – bijna de helft van de Syrische bevolking. Ook werkt UNICEF aan de toegang tot sanitaire voorzieningen voor een half miljoen mensen en levert hygiëneartikelen aan 750.000 mensen.

Hulp is mogelijk en keihard nodig. Help de miljoenen mensen in nood en geef vandaag nog op Giro555.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie