Humanitaire nood in Gaza  

3 november 2023

De situatie in Gaza verslechtert met het uur. Tienduizenden mensen, waaronder vooral veel kinderen verkeren in zware nood en hebben dringend behoefte aan hulp. Het tekort aan water, voedsel en brandstof loopt met de dag op. Door de blijvende aanvallen, en het uitblijven van een staakt-het-vuren, kan er geen humanitaire hulp geboden worden. Een aantal hulporganisaties achter Giro555 eist dat het kabinet zich alsnog uitspreekt tot een staakt-het-vuren. Hierover spreekt vrijdag 3 november een afgevaardigde groep namens Dutch Relief Alliance (DRA), een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse hulporganisaties, met demissionair premier Rutte. 

Een Palestijns meisje loopt te midden van het puin van een gebouw dat op 7 oktober 2023 door Israëlische luchtaanvallen in Gaza-stad is verwoest.
© UNICEF/UNI448361/Abed/AFP

We krijgen veel vragen, met name waarom Giro555 niet in actie komt. Daarop is het antwoord dat voor een grote landelijke actie namens Giro555, het momenteel te complex is om het eventueel gedoneerde geld goed te besteden en voordeel te behalen ten opzichte van de individuele hulporganisaties die daar actief zijn. Ook zijn niet alle organisaties actief in Gaza.  
 
Het is begrijpelijk dat mensen in Nederland zich machteloos voelen en iets willen doen. Daarom verwijzen wij zoveel mogelijk door naar de donatiepagina’s van de hulporganisaties die aangesloten zijn bij Giro555.  

Het is een zeer gespannen conflict, waarbij ook de levens van de hulpverleners nog steeds in gevaar zijn. Onder andere Rode Kruis, Unicef, Cordaid, Oxfam Novib, Save the Children en CARE, geven continue updates op hun social kanalen en hun websites, over de situatie via hun humanitaire medewerkers in het gebied. Hieronder vind je meer informatie per hulporganisatie die in het gebied aanwezig zijn, met daarbij ook de mogelijkheid tot doneren. 

logo Oxfam Novib

unicef

Cordaid_logo_transparent

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie