‘Ik heb het gevoel dat ik hier nodig ben.’

Toen ruim een jaar geleden twee krachtige aardbevingen grote delen van zuid-Turkije en noord-Syrië verwoestten, was Oxfam KEDV medewerker Ozge Sagaltici (31) thuis in Gaziantep. Geschrokken van de flinke bevingen, maar vooral ernstig bezorgd om haar ouders in Hatay, stapte ze direct in de auto. “Ik belde ze, maar het lukte niet om contact te leggen, dus ben ik er meteen naar toe gereden om ze te zoeken. Voordat ik aankwam, dacht ik wel dat er schade zou zijn, maar ik was geschokt door de grote verwoesting.” Sommige steden en dorpen in de provincie Hatay werden door de aardbeving vrijwel direct met de grond gelijk gemaakt. Tijdens het rijden, is Ozge verbijsterd door de omvang van de schade. Gelukkig vindt ze haar vader en moeder ongedeerd, in de kustplaats Samandag, maar vijf andere familieleden zijn zwaar getroffen, en werden begraven onder ingestorte gebouwen.

Özge Sagaltici van Oxfam KEDV aan het werk in Samandag, Hatay.
Foto: Oxfam medewerker


Ozge besloot in Samandag te blijven, dichtbij haar familie, en werkt mee in de noodhulpactiviteiten van Oxfam KEDV. Ze woont tijdelijk in een tent met haar ouders, twee broers en een zus. “Voorlopig blijf ik hier. Ik ben hier opgegroeid en ik hoor hier te zijn. De mensen hier verdienen onze steun en ik heb het gevoel dat ik hier nodig ben. Bovendien begrijp ik, omdat ik één van hen ben, de situatie en wat er nodig is nog beter.” Ozge en haar collega’s zetten zich onder andere in om het levensonderhoud van zwaar getroffen gezinnen te herstellen, bijvoorbeeld via steun aan (kleine) familiebedrijven. Ze delen bijvoorbeeld landbouw- en veeteeltproducten uit zoals, groentezaden en veevoer. Ook heeft Oxfam KEDV lange tijd eten uitgedeeld aan de getroffen mensen daar.

Voedseldistributie in Hatay voor 4.193 mensen
Foto: Yalcin Ciftci

Oxfam Novib
Oxfam Novib werkt samen met partnerorganisaties in Gaziantep, Kahramanmaras en Hatay in Turkije en in Aleppo, Idlib, Hama en Lattakia in Syrië. In de eerste zes maanden heeft Oxfam reparaties aan de waterinfrastructuur uitgevoerd, (drink)water geleverd per tankwagen, voedselpakketten uitgedeeld en belangrijke items uitgedeeld om de getroffen bevolking veilig door de warme zomermaanden heen te helpen. Op het gebied van WASH waren de belangrijkste activiteiten gericht op het herstel van watersystemen, het installeren van tijdelijke en permanente latrines en het uitdelen van hygiëne kits, waaronder in informele opvanglocaties in Turkije, waar ook (Syrische) vluchtelingen worden opgevangen. Op het gebied van voedsel, zijn mensen in de getroffen locaties voorzien van essentiële voedselproducten en vouchers. Ook werden kleine familieboerderijen voorzien van landbouwproducten, bijvoorbeeld groentezaden en vee-inputs, om vee in leven te houden en inkomens-genererende activiteiten te ondersteunen. Onder protection zijn kits voor het verbeteren van fysieke veiligheid, met name in informele opvanglocaties, uitgedeeld. 

Meer informatie over deze hulpactiviteiten lees je hier op de website van Oxfam Novib

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie