“Ik word journaliste omdat ik de waarheid wil vertellen.”

Het is maart 2022: tanks, gepantserde voertuigen en gewapende mannen stormen een dorp ten noordoosten van het Oekraïense Kyiv binnen. Lyudmila, de lokale schooldirecteur, vertelt: “We waren doodsbang. Vooral toen ze zelfs schoten op mensen die probeerden te ontsnappen.” Voor de oorlog was de school van Lyudmila een gerenoveerd gebouw met 400 leerlingen. Nu is er alleen nog as en puin over.

Olena: 17 jaar en toekomstig journaliste  

Door het gebrek aan een school en doordat het geweld families dwong te vluchten naar andere plekken en zelfs het buitenland, hadden studenten geen andere keuze dan het academisch jaar online af te ronden. “Toen we voorstelden om voor het eerst weer face-to-face te gaan leren, wilden veel ouders hun kinderen niet naar school laten gaan. Door alle luchtaanvallen waren ze zo bang geworden. Zodra een luchtaanval begon, reden de ouders naar school om hun kinderen op te halen”, vertelt Lyudmila.

Bewust van deze angsten, bouwde Save the Children een lokaal overheidsgebouw om tot een Digitaal Leercentrum (DLC), een veilige plek waar schoolkinderen lessen kunnen volgen. Hier studeert ook de 17-jarige Olena. De oorlog heeft haar en veel van haar klasgenoten ertoe aangezet beroepen te overwegen die hun gemeenschap en land ten goede zullen komen. “Ik word journaliste omdat ik mijn wereldbeeld wil verbreden. En omdat ik de waarheid wil onthullen.” 

Save the Children
In Oekraïne werkt Save the Children samen met partnerorganisaties ter plaatse om moeilijk bereikbare gebieden te bereiken in het oosten en zuiden van Oekraïne. De organisatie deelt onder andere contant geld, luiers en dekens uit aan gezinnen op de vlucht, geeft ouders voorlichting over veiligheidsrisico’s voor kinderen, zet digitale onderwijscentra op en herstelt schoolgebouwen en gezondheidsklinieken. In Polen heeft Save the Children Oekraïense gezinnen in Wroclaw, Krakow en Rzeszow ondersteund met contant geld en biedt de organisatie psychosociale hulp aan kinderen in opvangcentra. In Roemenië heeft Save the Children centra opgezet om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen met voorlichting, hulpgoederen, financiële ondersteuning en psychosociale hulp. Lees HIER meer over deze hulp.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie