In Libanon is iedereen in paniek: “Ze weten niet meer wat ze moeten doen.”
16 oktober 2024Hartverscheurend. Zo omschrijft Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, de situatie in de Libanese hoofdstad Beiroet. Iedereen is angstig, opvanglocaties zijn overvol en sommige mensen slapen zelfs op straat. Ze is ter plaatse voor Giro555 en spreekt verschillende mensen die alles zijn verloren, waaronder de hoogzwangere Fatima. “Over vier dagen is ze uitgerekend, ze overleeft nu op straat. Misschien kan ze naar het ziekenhuis om te bevallen, en dan? Moet ze dan met een kleine baby terug de straat op?”
Het is niet voor te stellen wat mensen in Libanon doormaken. Meer dan 1,2 miljoen mensen zijn op de vlucht, waaronder de jonge Maisaa. “Er viel een raket neer, ons huis ging helemaal heen en weer. Mijn zusje begon te huilen. Overal op straat zag ik mensen liggen; een man zonder vingers, iemand anders helemaal onder het bloed. We waren bang en hebben onze koffers gepakt, een tas met documenten en zijn gevlucht.” Maisaa en haar familie hebben niks meer.

Bijschrift: Maisaa en haar familie leven nu op straat
Hoogzwanger en op de vlucht
Ook de 28-jarige Fatima sloeg op de vlucht. En niet voor het eerst. Jaren geleden ontvluchtte ze het geweld in Syrië, sindsdien verblijft ze in Libanon. Door de recente escalatie van het geweld in Libanon, liet ze noodgedwongen opnieuw alles achter. Deze keer hoogzwanger. Momenteel overleeft Fatima op straat. Aan alles is een gebrek: opvang, medische zorg, voedsel en drinkwater. De organisaties achter Giro555 doen wat ze kunnen voor mensen zoals Fatima, maar er is veel meer nodig. En de tijd dringt. Nog een paar dagen en de baby is er.

Bijschrift: Tineke Ceelen in gesprek met Fatima en andere vrouwen die op straat wonen
Mensen zijn radeloos en wanhopig
Naast medische hulp is psychosociale ondersteuning ook keihard nodig. Duizenden mensen hebben traumatische gebeurtenissen meegemaakt. “Een moeder vertelde dat haar zoontje sinds lange tijd weer in zijn bed plast. En dat is maar één verhaal, ik zie bij iedereen radeloosheid en wanhoop. Mensen die volledig de weg kwijt zijn. Eén van de hulporganisaties heeft een speciale noodtelefoon die mensen kunnen bellen om te praten over hun gebeurtenissen,” vertelt Tineke. “Er bellen mensen die suïcidaal zijn. Iedereen is in paniek. Ze weten niet meer wat ze moeten doen.”
Medische zorg, onderdak en hygiëne broodnodig
Maria is één van de mensen die de psychosociale gevolgen van deze crisis ervaart. Haar kinderen en man zijn omgekomen en ze heeft niemand meer. “Als er geen nood was, zat ik hier nu niet op een matras. Sinds mijn kinderen zijn overleden, sta ik onder behandeling,” vertelt de vrouw geëmotioneerd.
Dat medische zorg, onderdak en hygiëne broodnodig zijn in Libanon benadrukt ook Tineke Ceelen: “Mensen zijn halsoverkop gevlucht en hebben niks meegenomen. Ze hebben geen dak boven hun hoofd, geen tandenborstel of andere hygiëneproducten en hebben enorm veel behoefte aan psychosociale ondersteuning.”
De organisaties achter Giro555 zetten met gevaar voor eigen leven alles op alles om zoveel mogelijk mensen bij te staan, maar het is niet genoeg. “De noden zijn gigantisch. Vóórdat het conflict in het Midden-Oosten escaleerde, leefde al 80% van de Libanezen onder de armoedegrens. Daar komt deze crisis bij. Dat maakt de toekomst zwart,” aldus Tineke die zichtbaar geraakt is door de verhalen.
Help jij mee? Geef nu
Iedere euro en elke seconde telt. Geef op Giro555 voor mensen zoals Maisaa, Fatima en Maria. Jouw steun maakt het verschil.