Kerst brengt hoop in Filipijnen

24 december 2013

Filipino’s in het door superstorm Haiyan getroffen gebied grijpen de kerstdagen aan om samen te komen. Ze willen daarmee nieuwe energie opdoen om hun leven weer vorm te geven. En daar ontvangen ze steun bij van mensen in Nederland. Tot nu toe maakten de Nederlanders gezamenlijk 35.311.519 euro over op Giro555 voor hulpverlening in het rampgebied. Dat is de nieuwe tussenstand die de Samenwerkende Hulporganisaties vandaag bekend maakten.

Kerstmis is een belangrijk feest in de voornamelijk katholieke Filipijnen. Tussen de puinhopen, op straat, in opvangtenten en in huiskamers van families staan ook dit jaar weer versierde kerstbomen, plastic kerstmannen en goudgekleurde sterren. Bij het seminarie in Palo werden dozen vol kerstversiering afgeleverd om uit te delen aan families, die zo toch hun onderkomen kunnen versieren.
Kinderen zullen dit jaar kariger bedeeld worden dan andere jaren, maar ouders proberen vaak toch wat snoepgoed voor hen onder de boom te leggen. Ook het eten is sober, omdat families vooral moeten koken met de ingrediënten uit voedselpakketten. Men probeert er het beste van te maken.

“Het is belangrijk dat we stilstaan bij dit feest, zoals we dat elk jaar doen. Dat we vasthouden aan onze tradities, ook in moeilijke tijden. Dat we zoveel mogelijk weer structuur geven aan ons leven”, zegt father Ivo van het seminarie in Palo.

Volgens hem is actief blijven de beste remedie tegen depressie. “Het ergste wat ons kan gebeuren, is dat we ons slachtoffer gaan voelen. We kunnen niet bij de pakken neerzitten. We moeten door.”

De kerstmis wordt ook in het seminarie gewoon gevierd. Ditmaal in de vroegere eetzaal die nu dienst doet als kerkruimte, aangezien de kerk door de verwoesting onbruikbaar is geworden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie