Kindvriendelijke ruimtes in Turkije: het verhaal van Meryem.

Meryem speelt tikkertje met haar vrienden in de Cevdetiye tijdelijke opvang in Osmaniye.

De aardbeving heeft in Turkije 920 scholen zwaar beschadigd en 1.6 miljoen mensen verloren hun huis. Zo ook de 9-jarige Meryem. De eerste week bracht haar familie buiten door, maar sindsdien woont ze op de tijdelijke opvanglocatie ‘Cevdetiye’ in Osmaniye in een containerwoning met haar ouders en drie broers en zussen. “Toen ze me vertelden dat ik niet meer naar school kon omdat mijn school beschadigd is, was ik heel erg verdrietig omdat ik erg van school houd” zegt Meryem. Nu krijgt ze weer onderwijs zodat ze kan leren en er met vrienden kan spelen. Later wil ze graag onderwijzeres worden, ze helpt nu ook al vaak haar broertjes en zusjes met hun huiswerk.

Meryem in een door UNICEF ondersteunde kindvriendelijke ruimte in het Cevdetiye Temporary Accommodation Center in Osmaniye, nadat de verwoestende aardbevingen het zuidoosten van Türkiye troffen. Duizenden kinderen en gezinnen verloren hun huizen en leven nu in tijdelijke schuilplaatsen nadat aardbevingen met een kracht van 7,7 en 7,5 op de schaal van Richter en tientallen naschokken 11 provincies in het zuidoosten van Türkiye en Syrië op 6 februari 2023 troffen. De aardbevingen troffen 13,5 miljoen Turkse burgers en 1,7 miljoen geregistreerde vluchtelingen, waaronder 5,4 miljoen kinderen – van wie 811.000 vluchtelingen.

Gelukkig lacht Meryem nu weer en is ze vol van leven. Ze gaat vaak naar de door UNICEF ondersteunde kindvriendelijke ruimte in de opvanglocatie. Daar krijgt ze samen met andere kinderen psychosociale ondersteuning. “Aan het begin was ik een vreemde op deze nieuwe plek, maar mijn leraar was erg lief en deelde zijn eten met me. Nu heb ik hier vrienden. Ik ben hier gelukkig, maar ik mis mijn oude school wel,” zegt ze voordat ze weer met haar vrienden gaat spelen.

Meryem werkt aan haar rekenopdrachten in een door UNICEF-ondersteunde kindvriendelijke ruimte in de Cevdetiye tijdelijke opvanglocatie in Osmaniye.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie