Kleuteronderwijs in Turkije

De vijfjarige Özlem zat vol levenslust en dromen, tot de aardbeving kwam. Die beschadigde haar huis en school. Özlem moest met haar gezin naar een opvanglocatie. Dat maakte haar, net als veel andere kinderen, die hun huis, school en familieleden verloren, angstig.

Özlem is bezig in de speelhoek in het kleuterklaslokaal in Antakya, Turkije.

UNICEF creëerde op de opvanglocatie kindvriendelijke ruimtes en tijdelijke kleuterscholen: cruciaal voor het herstel van jonge kinderen. Hier krijgen zij weer routine en iets van hun normale leven terug. 

Özlem speelt met haar lerares en vrienden in een kleuterklaslokaal in Antakya, Turkije.

Van angst naar veiligheid 
Özlem gaat inmiddels al ruim vijf maanden naar de kleuterschool en heeft het hier erg naar haar zin. Ze houdt van spelletjes spelen met haar vrienden, fietsen, knutselen en andere creatieve activiteiten. Özlem’s lerares, Figen, ziet hoe de angst bij Özlem langzaam plaatsmaakt voor een gevoel van veiligheid: “De setup van de klaslokalen, met onder andere een lees- en speelhoek, maakt dat mogelijk.” Özlem durft zelfs weer te dromen. Ze wil dokter worden.. en naar het zwembad. 

Özlem kiest een boek uit de leeshoek in het kleuterklaslokaal in Antakya, Turkije. Met de fondsen van Giro-555 heeft UNICEF 80 sets met boeken geleverd, waar bijna 6.000 jonge kinderen die getroffen zijn door de aardbeving gebruik van kunnen maken.

UNICEF
UNICEF zet alles op alles om hulp te bieden aan de kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de aardbeving van februari. Ook nu ervaren zij nog de grote gevolgen van de aardbeving. Met het geld van Giro555 ondersteunt UNICEF in Turkije onderwijsprojecten: na een ramp is onderwijs cruciaal voor kinderen. Niet alleen om een leerachterstand te voorkomen, maar ook voor hun mentale welzijn. Ook zorgt UNICEF met het Giro555 geld voor psychosociale ondersteuning en kinderbescherming. In Syrië wordt het Giro555 geld ingezet voor toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, essentieel om ziektes te voorkomen. Ook worden kwetsbare gezinnen ondersteund met een geldbedrag voor hun basisbehoeften, op die manier kunnen gezinnen zelf beslissen wat voor hen het belangrijkste is op dit moment – en dat is wel zo fijn.

Meer informatie over deze hulpactiviteiten lees je hier op de website van UNICEF

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie