Levensreddende hulp voor mensen in nood – Hoe gaat Giro555 te werk?

De escalatie van het geweld in het Midden-Oosten heeft een enorme humanitaire crisis veroorzaakt. Het leed is ongekend groot. Honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië hebben dringend humanitaire hulp nodig om te overleven. De organisaties achter Giro555 voeren actie voor alle slachtoffers in het Midden-Oosten.

Spanningen en emoties

We zien allemaal de verdeeldheid over dit conflict en voelen de spanningen, ook hier in Nederland. Dat is begrijpelijk. Het is belangrijk om er juist nú met z’n allen te zijn voor mensen in nood. Omdat alle slachtoffers onze steun en solidariteit verdienen, ongeacht wie zij zijn of waar zij zijn. Iedereen moet de hulp krijgen die zij nodig hebben.

Hoe gaan wij te werk?

Het opgehaalde geld wordt verdeeld over de tien Nederlandse noodhulporganisaties die zijn aangesloten bij Giro555. Deze organisaties hebben decennia aan ervaring en expertise op het gebied van noodhulpverlening in complexe situaties, zoals in conflictgebieden. De organisaties achter Giro555 besteden het geld in de landen waar zij actief zijn op basis van hulpbehoeften en de beschikbare infrastructuur. 

In Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Libanon, Israël en Syrië werken wij vanuit onze lokale kantoren, of via onze partnerorganisaties. Dit zijn lokale organisaties waar wij vaak al jaren mee samenwerken. Het opgehaalde geld komt dus nooit bij de overheid terecht, maar wordt besteed aan hulpverlening om mensen in nood te voorzien van levensreddende hulp.

Onze hulpverleners proberen op dit moment mensen te redden die in zeer moeilijke omstandigheden proberen te overleven. Als zij niet snel meer hulp krijgen, lopen zij de kans om te overlijden door ziektes of onderkoeling omdat ze slapen op straat. 

Waarom is Israël onderdeel van deze Giro555-actie?

Wij kiezen geen partij bij conflicten. Wij verlenen hulp aan alle slachtoffers van het conflict, en specifiek aan mensen die kwetsbaar zijn en hulp hard nodig hebben. In dit geval houdt het aanhoudende geweld de gehele regio in haar greep. De spanning is hoog, en de angst in de regio groot. Ook onder Israëlische burgers die sinds de escalaties in oktober 2023 uit het noorden zijn gevlucht of geëvacueerd. In Israël ondersteunen we lokale organisaties die zich inzetten voor traumaverwerking bij kinderen. Hoewel kinderen geen rol spelen in het conflict, zijn ze wel slachtoffer van de gevolgen. Zij horen de oorlogsgeluiden en voelen de angst en spanning. Daarom ondersteunen we leerkrachten, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe lesmaterialen om trauma’s te verwerken en bespreekbaar te maken op scholen.

Dit zullen wij blijven doen, ook als er nieuwe hulpbehoeften ontstaan die de overheid niet kan adresseren. Omdat wij teams en partnerorganisaties ter plekke hebben, kunnen we snel inspelen op veranderingen in de situatie. Uiteraard zetten wij de meeste middelen in daar waar de humanitaire noden het hoogst zijn. Daarom gaat het overgrote deel van het opgehaalde geld naar hulpverlening in Gaza en Libanon.

Levens redden: dat is waar het om gaat

Wij zijn er voor de mensen die ons keihard nodig hebben. De hulporganisaties kijken naar waar de nood het hoogst is, en waar het mensen aan hulp ontbreekt. Deze mensen in nood hebben er niet voor gekozen om in levensgevaar te zijn. Met z’n allen kunnen we hen helpen en een beetje hoop bieden in deze tijden van extreme angst.

Zoals Yasmin, een moeder met 4 kinderen die al 6 keer heeft moeten vluchten voor het geweld in Gaza. Of Ofir die zijn geliefde kwijtraakte in het geweld van 7 oktober en dagelijks kampt met ondragelijke stress. En aan baby Aïsha, die vorige week werd geboren op de grens van Libanon en Syrië, terwijl haar moeder op zoek is naar een veilige plek.

Wij zijn er voor hen. 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie