Libië getroffen door noodweer en overstromingen

13 september 2023

Storm Daniël, en de ermee gepaarde enorme regenval, veroorzaakte dat dammen doorbraken en gebieden aan de oostkust in Libië overstroomden. De stad Derna is één van de zwaarst getroffen gebieden. Duizenden mensen verloren het leven en er zijn zeker 10.000 mensen vermist. Het natuurgeweld heeft een enorme ravage veroorzaakt, huizen zijn verwoest, straten staan onder water. Gezien het aantal vermisten wordt gevreesd dat het dodental nog veel verder zal oplopen. Ook liggen uitbraken van diarree en cholera op de loer door het vervuilde water.

We leven mee met de mensen die slachtoffer zijn geworden van deze vreselijke ramp, en met de hulpverleners die hard voor hen aan het werk zijn. We wensen iedereen die betrokken is heel veel sterkte.

Beeld: Het Rode Kruis / Libische Rode Halve Maan

Acties vanuit hulporganisaties
De hulporganisaties achter Giro555 volgen de ontwikkelingen op de voet en degene die ter plekke zijn, verlenen waar mogelijk noodhulp aan de getroffenen.

Niet alle hulporganisaties achter Giro555 zijn in deze regio in Libië actief. Libië kent een aanhoudend politiek conflict en is daardoor verdeeld geraakt tussen twee rivaliserende regeringen: één in het oosten en één in het westen. Van de hulporganisaties achter Giro555 die al in het rampgebied actief zijn, vragen op dit moment het Rode Kruis, Stichting Vluchteling, CARE en Unicef om extra financiële steun. Zij kunnen jouw hulp goed gebruiken. Zij helpen bijvoorbeeld met medische zorg, voeren reddingsoperaties uit en zorgen voor evacuaties in het rampgebied, ook wordt er hulp geboden met tijdelijk onderdak, voedsel, hygiënemiddelen en schoon drinkwater.

Vooralsnog is Giro555 niet opengesteld voor donaties voor de slachtoffers in Libië. We blijven de situatie nauwlettend volgen en zijn continu in nauw overleg met onze partners in het gebied.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie