Lilian Moijueh (20): ze overleefde ebola en helpt het virus nu uit te roeien

De twintigjarige Lillian Moijueh  is 1 van de 3 personen uit haar familie die ebola overleefden. Ze raakte besmet door haar moeder, die later aan de ziekte overleed. Haar zwangere zus overleed daarna aan complicaties door haar zwangerschap.

Gezondheidssysteem onder druk
Ebola heeft ervoor gezorgd dat het al fragile gezondheidssysteem in Sierra Leone nog verder onder druk is komen te staan. Doordat alle aandacht gaat naar ebolaslachtoffers en het voorkomen van verdere uitbreiding van de epidemie, lopen kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen extra risico. Nadat Lilian zelf besmet raakte, ging haar gezondheid snel achteruit. “Ondertussen wist ik het een en ander over het virus, dat maakte het extra eng. Ik werd goed behandeld in het ziekenhuis, maar ik was erg bang dat ik er niet bovenop zou komen.”

Stinkend leeg huis
Nadat ze het virus kwijt was, verbleef Lilian drie weken in een behandelingscentrum. Ze was alleen en haar enige familieleden, haar vader en jongere zus, mochten haar niet bezoeken omdat ze in quarantaine zaten. Ze keerde terug in een leeg en naar chloor stinkend huis, omdat alle spullen waren verbrand en het huis gedesinfecteerd. “Ze hebben alles verzameld en verbrand.” ICCO en Kerk in Actie zorgden via een lokale partner voor matrassen en voedsel voor de familie.

Verschil maken
Lilian zat in haar laatste jaar van de highschool toen het ebolavirus toesloeg. Ze heeft school niet afgemaakt, omdat de regering alles scholen sloot. Ze helpt nu mee om ebola te bestrijden. Zes dagen in de week geeft ze internationaal en lokaal zorgpersoneel voorlichting over het ebolavirus en patiëntenzorg. Ze liep het virus zelf op in een tijd dat er weinig kennis was, en als overlevende gelooft ze dat ze door haar werk het verschil kan maken en kan helpen om ebola uit te bannen. “Zonder ervaring en kundige dokters komen we nooit uit deze situatie.”

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie