Marokko getroffen door aardbeving van 6.8 op de schaal van Richter  

9 september 2023

Een aardbeving van 6.8 op de schaal van Richter zorgde op vrijdagavond 8 september 2023 voor veel schade ten zuiden van Marakkech. Huizen zijn ingestort en vele mensen werden getroffen door de ramp. Er zijn meer dan 2.000 doden gemeld door het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn minstens 2.400 gewonden.

Een vrouw voor haar beschadigde huis door de aardbeving in Marrakesh op 9 september 2023. FADEL SENNA / AFP

De meeste slachtoffers zijn gevallen in een moeilijk te bereiken gebied ten zuiden van de stad Marrakech. Beelden tonen onder meer brokstukken van woningen in de steegjes van het historische centrum van Marrakech, en auto’s die beschadigd zijn door vallend gesteente.

De organisaties achter Giro555 volgen de ontwikkelingen in het rampgebied op de voet. We leven mee met de mensen die slachtoffer zijn geworden van deze vreselijke ramp, en met de hulpverleners die hard voor hen aan het werk zijn. Veel mensen in Nederland zijn persoonlijk betrokken bij mensen in het gebied. Hen wensen we ook heel veel sterkte.

Toestemming voor hulpverlenen
Veel landen hebben hun hulp aangeboden, maar Marokko laat slechts vier landen toe: er zijn teams onderweg, of al in Marokko, van Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Ondertussen wachten Algerije, Frankrijk en ook Nederland op een officieel verzoek, voordat zij kunnen worden ingezet.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaart dat de Marokkaanse autoriteiten de behoefte hebben ter plaatse een zorgvuldige beoordeling te doen. Zij hebben hierbij rekening gehouden met het feit dat er een gebrek aan coördinatie in dergelijke gevallen contraproductief zou zijn.

Acties vanuit hulporganisaties
Niet alle hulporganisaties achter Giro555 zijn in Marokko actief. Van de hulporganisaties achter Giro555 die al in het rampgebied actief zijn, vraagt op dit moment het Rode Kruis, Oxfam Novib en CARE om extra financiële steun. Zij kunnen jouw hulp goed gebruiken. Deze hulporganisaties helpen bijvoorbeeld met medische zorg, water en voedsel en onderdak in het rampgebied.

Vooralsnog is Giro555 daarom niet opengesteld voor donaties voor de slachtoffers in Marokko. We blijven de situatie in Marokko nauwlettend volgen en blijven in nauw overleg met onze partners in het gebied. Ook gaan we met de Marokkaanse gemeenschap in Nederland bespreken waar de organisaties achter Giro555 hen bij kunnen helpen.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie