Marwa (12): “Ik heb geleerd dat wanhoop niet bestaat”

Wonder boven wonder overleefde Marwa (12) de allesverwoestende aardbeving. Haar vader en twee zussen hadden minder geluk. Marwa moest noodgedwongen in een geïmproviseerde tent wonen. De twaalfjarige was ontroostbaar. Precies op dat moment kwam ze Ahmed tegen. 

Marwa (12) schrijft op een whiteboard op de Betiya Wa Al Hamra-school

Hij nodigde haar uit om naar de Betiya Wa Al Hamra-school te komen. Zorgen over geld nam hij direct weg. Het onderwijs is namelijk gratis, inclusief schrijfmateriaal, boeken en verschillende activiteiten. Marwa aarzelde dan ook geen moment. Afgelopen zomer genoot ze volop van het niet-formele onderwijs. 

Marwa (12) en andere leerlingen van de Betiya Wa Al Hamra-school rennen vrolijk samen naar buiten

Wanhoop bestaat niet 
“De vreugde die ik voelde, was onbeschrijfelijk”, vertelt Marwa later. Deze school deed meer dan rekenen, lezen en schrijven. Marwa nam deel aan psychosociale sessies waardoor ze een deel van het drama een plek wist te geven. Haar eigen vastberadenheid en veerkracht hielpen haar daarbij. Marwa had weer iets om voor te gaan. Ze droomt ervan om lerares Arabisch te worden. “Ik heb geleerd dat wanhoop in het leven niet bestaat.”

Marwa (12) doet vrolijk mee in de klas

War Child
Zes maanden na de vernietigende aardbevingen is War Child’s missie in Syrië nog altijd glashelder: psychologische naschokken voor kinderen voorkomen. Direct na de ramp waren onze collega’s in Syrië ter plaatse om psychosociale noodhulp te bieden. Sindsdien kunnen zij dankzij de Giro555-donaties hun mentale hulpacties uitbreiden, scholen wederopbouwen en onderwijsactiviteiten opschalen. Zij zetten veilige plekken op waar kinderen hun verdriet leren verwerken dankzij psychosociale hulp-, creatieve-, sportieve-, en spelactiviteiten. Ze voorzien kinderen van schoolspullen en hun gezinnen van broodpakketten. Met speciale rehabilitatie- en beschermingstrainingen geven ze ouders de kracht én kennis om er voor hun gezin te kunnen zijn.

Meer informatie over de hulpactiviteiten lees je hier op de website van War Child

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie