Maryam: Slachtoffer van een aardbeving in een door oorlog verscheurd land

Maryam is een 40-jarige moeder van vier kinderen die vanwege de oorlog haar plattelandsdorp in het noorden van Hama ontvluchtte en nu met haar gezin in het noordwesten van Syrië woont, vlakbij de Turkse grens. Op 6 februari 2023 stortte haar ongecompliceerde, niet-aardbevingsbestendige gebouw in tijdens de aardbeving, waardoor het gezin zonder onderdak kwam te zitten. Ze sliepen tijdens de barre winterse omstandigheden buiten onder de bomen tot ze een tent konden bemachtigen.

Na enkele dagen begon Maryam last te krijgen van angst-, slaap- en eetluststoornissen en andere traumatische symptomen die verband hielden met de aardbeving.

Toen de gezondheidswerkers van Dokters van de Wereld (Frans Médecins du Monde, afkorting MdM) Türkiye Maryam en haar familie in hun tent bezochten, merkten ze haar symptomen op. Ze verwezen haar naar de Al-Doaa-kliniek van MdM Türkiye, waar een arts van het Mental Health Gap Action Program (mhGAP) Maryam de nodige behandeling kon geven. Artsen gaven haar psychologische therapie en adviseerden haar om regelmatig te sporten, te praten met mensen die ze vertrouwt, normaal slaapritme aan te houden, en zich bezig te houden met ontspanningsactiviteiten.

Afbeelding met overdekt, muur, meubels, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving
Maryam, een 40-jarige moeder van vier kinderen in Idlib, psychisch getroffen door aardbevingen hier in gesprek met een arts van MdM Türkiye.

Het psychologische ondersteuningsteam van MdM Türkiye hield ook toezicht op de behandeling van Maryam en voorzag haar van medicijnen om haar te helpen herstellen. Ze bezocht de kliniek in februari twee keer per week voor meer dan zes sessies en haar symptomen begonnen af te nemen. Ze herwon haar eetlust en activiteit, en haar angst nam aanzienlijk af.

Dokters van de Wereld
Dokters van de Wereld biedt medische noodhulp aan de slachtoffers van de verwoestende aardbeving. In Turkije zijn ervaren mobiele medische teams operationeel. Kort na de aardbeving bood Dokters van de Wereld in de stad Antakya veilige ruimtes, waar vrouwen en kinderen konden douchen en groeps- en individuele counseling kregen. Ook ontvingen ze hygiëneproducten. Dokters van de Wereld was vóór de aardbeving al actief in Noordwest-Syrië vanwege de humanitaire crisis. Op dit moment zijn er acht klinieken voor eerstelijnsgezondheidszorg en twee mobiele medische teams in West-Aleppo en Idlib operationeel. In dit gebied is reguliere zorg schaars en is de hulp op het gebied van medische zorg hard nodig. 

Meer informatie over de hulpactiviteiten van Dokters van de Wereld: https://doktersvandewereld.org/update-noodhulp-in-turkije-en-syrie/ 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie