Meer dan 20.000 mensen besmet met ebola

In twee maanden tijd is het aantal mensen dat besmet is geraakt met ebola in West Afrika verdubbeld naar meer dan 20.000. Bijna 8.000 mensen zijn overleden aan de ziekte. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO.

In Liberia en Guinee lijkt de epidemie over het hoogtepunt heen te zijn. Maar in Sierra Leone slaat de epidemie nog steeds hard toe. Dagelijks raken daar nog 10 tot 20 mensen besmet.

“De snelheid waarmee het virus zich verspreid is ongekend. We moeten per dag bekijken hoe de situatie is en waar we onze inzet moeten aanpassen”, zei Roeland Moenash, directeur van Unicef Sierra Leone gisteren in het televisieprogramma Eenvandaag.

Onveilige begrafenissen

Nieuwe uitbraken komen vaak door onveilige begrafenissen. Het zelf wassen en aankleden van overleden naasten is traditie in het land, maar juist dan is het risico op besmetting het grootst. Dit belangrijke gebruik is moeilijk te doorbreken. Het Rode Kruis draagt o.a. met Giro555 geld zorg voor veilige begrafenissen van mensen die zijn overleden door ebola.

Kinderen zijn extreem kwetsbaar in deze crisis

Uit angst voor besmetting met ebola mijden mensen klinieken. Daardoor worden kinderen niet meer gevaccineerd, en krijgen ze geen behandeling voor bijvoorbeeld diarree of malaria. “De zorg voor kinderen is in Afrikaanse gemeenschappen iets van de hele gemeenschap. Maar als één van de ouders besmet is geraakt, durven mensen zich niet over de kinderen te ontfermen, uit angst dat ook zij het virus hebben.”

“Als één van de ouders besmet is geraakt, durven mensen zich niet over de kinderen te ontfermen”

Met geld van Giro555 zorgen hulporganisaties als Save the Children, Cordaid en Unicef o.a. voor de opvang en begeleiding van kinderen wiens ouders niet meer voor hen kunnen zorgen vanwege ebola.

Kijk de uitzending van Eenvandaag met Roeland Monach terug:

sitestat

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie