”Na eerste hulp in Beiroet, nu herstel van huizen, winkels en inkomen”

Ze zaten in het eerste reddingsteam dat het havengebied bereikte nadat de verwoestende explosie door Beiroet was geraasd. Libanese Rode Kruis-vrijwilligers vertellen wat ze die dag aantroffen, hoe ze erop terugkijken en welke hulp zij op dit moment bieden.

“Het was beangstigend. Wat mij het meest raakte was de moeder die naar mij riep en zei: ‘jij lijkt op mijn zoon. Neem hem alsjeblieft met je mee,’” blikt één van de vrijwilligers terug. 

Een ander lid van het reddingsteam vertelt: “Ik voelde mij verdoofd terwijl we aan het werk waren. Ik kon het me niet veroorloven om ook maar één seconde mijn concentratie te verliezen.”

De explosie en de momenten erna hebben grote impact gehad op het team. “De tranen verdwenen met de tijd, maar de knoop in onze maag is er nog niet uit,” vertelt een van de redders. 

Het Rode Kruis, een van de hulporganisaties achter Giro555, stond vanaf het eerste moment klaar om de slachtoffers van de explosie te helpen en te evacueren, maar de hulp stopte niet toen het stof was neergedaald. Met de steun van de gevers aan Giro555 kan het Libanese Rode Kruis gratis medische zorg aanbieden, nu veel ziekenhuizen zijn verwoest. Ook kunnen de bewoners van Beiroet terecht voor psychosociale hulp bij speciaal getrainde hulpverleners.

Mensen in Beiroet willen zo snel mogelijk hun leven weer oppakken. Met het opgehaalde geld van de Giro555-actie voor Beiroet helpt het Rode Kruis hen om verwoeste huizen en winkels weer op te bouwen. Ook krijgen gezinnen tijdelijke financiële steun, zodat zij de moeilijke eerste periode na de ramp kunnen overbruggen en een manier kunnen vinden om weer zelfvoorzienend te worden.

[Foto: ICRC]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie