Nederland geeft gul gehoor aan oproep Giro555

Sinds de kick-off van de inzamelingsactie voor Giro555 toont Nederland zich van zijn meest gulle kant. Mensen in het hele land geven geld voor de hulp aan de slachtoffers in Nepal die zo hard nodig is.

In het veld zien de hulpverleners van de hulporganisaties achter Giro555 de noden van de slachtofferrs met eigen ogen. Hulp blijkt heel hard nodig, niet alleen in Kathmandu maar ook in de afgelegen gebieden. Merlijn Stoffels van het Rode Kruis is voor de SHO in Nepal en ziet steeds meer hulpgoederen op de juiste plek terechtkomen:  “Zowel in de hoofdstad als in de verder afgelegen dorpen. Het geeft hem hoop. En dat terwijl de omvang van de ramp zich nu pas begint af te tekenen: “Mensen in Nepal hebben zoveel te verwerken. Iedereen is wel een geliefde kwijtgeraakt. Mensen hebben nauwelijks te eten en te drinken. En vaak geen dak boven hun hoofd. Ze zijn daaarom dubbel getroffen. Het minste dat we voor deze mensen kunnen doen is noodhulp bieden.”  Het is momenteel echt een kwestie van leven of dood voor veel Nepalezen, dus alle hulp is meer dan welkom.”

Zoveel verwoestingen, zoveel verdriet

Monique van ’t Hek vindt de reactie van Nederland ‘hartverwarmend’. De directeur van Plan Nederland was tijdens de aardbeving in Nepal. “Ik heb zoveel verwoestingen en zoveel verdriet gezien. Nepal heeft onze hulp enorm hard nodig. Al meer dan 5.000 mensen hebben de ramp niet overleefd en minstens het dubbele aantal mensen is gewond geraakt. Maar de ziekenhuizen zijn overvol en kunnen het niet aan. Mensen slapen in tenten of in de open lucht omdat ze hun huis kwijt zijn. Overal zie je stukken zeil, dekens en matrassen…We kunnen niet anders dan helpen.”

Oxfam noodhulpcoördinator Andrio Naskar is op dit moment in het Nepalese district Gorkha. In die moeilijk bereikbare regio is 80 procent van de huizen verwoest. “Alle hulp is hard nodig. Bijna iedereen leeft en slaapt op straat. De meesten van hen lopen de kans ziek te worden, omdat er een groot gebrek is aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. We proberen nu tenten, hulppakketten, dekens en kookgerei bij de mensen te krijgen. Maar vooral de moeilijk begaanbare wegen maken het zeer lastig om iedereen te bereiken.”

Lex Kassenberg vindt de Giro555-actie uitermate sympathiek. De Nederlandse bevolking leeft altijd ontzettend mee bij natuurrampen als deze.” De landendirecteur Care woont en werkt al jaren in Nepal.“Er is zonder twijfel momenteel het meeste behoefte aan onderdak, tenten en zeildoeken. Zoveel mensen zijn hun huis kwijt. Vooral vrouwen en kinderen zijn nu ontzettend kwetsbaar. De noodhulp komt langzaam op gang. Nepal is een complex land met een gebrekkige infrastructuur. Dat maakt het ongelooflijk moeilijk om de hulp goed uit te rollen. Vooral in de afgelegen dorpen, die soms alleen na een voettocht van een paar dagen te bereiken zijn. Dat maakt deze hulpoperatie tot een enorme uitdaging.”

Over Giro555
Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Bij uitzonderlijke rampen slaan zij de handen ineen via Giro555 en vragen zij heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers: want samen redden we meer levens.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie