Niemand kon voor Mozes (10) zorgen

Moses, pas 10 jaar oud, leefde nog amper toen hij werd gevonden aan de kant van een drukke weg in Monrovia. Hij was samen met zijn ouders op bezoek in de Liberiaanse hoofdstad toen beiden overleden aan het dodelijke ebola-virus. Moses bleef alleen achter als wees. Hij was kapot van verdriet. Hij bleek ook nog eens  besmet met het virus. Er was helemaal niemand die voor hem kon zorgen.  

Moses vroeg overal om hulp, maar werd door iedereen weggestuurd uit angst om ook besmet te raken. Hij werd door alle voorbijgangers genegeerd.  Moses had geen idee waar hij was en hoeveel dagen hij al op straat leefde. Uiteindelijk bekommerde een politie agent zich om zijn lot. Anders had hij het waarschijnlijk niet overleefd.  De agent bracht Moses naar een ebolabehandelcentrum in het ziekenhuis.

Een op de vier kinderen overleeft

Tragisch genoeg overleeft slechts een op de vier kinderen het virus nadat zij besmet zijn geraakt. Moses is daar een van. Tijdens zijn herstel in het behandelcentrum ontmoette hij Vivian, een medepatiënt.  Zij was in staat om weer een kleine glimlach op Moses’ gezicht te toveren. Vivian had het ebola virus overleefd en ook zij heeft veel familieleden verloren. Ze werden al snel goede vrienden.

Toen Moses het behandelcentrum mocht verlaten, zag het ziekenhuispersoneel geen andere optie dan hem naar een weeshuis te brengen. Moses wilde dit absoluut niet en weigerde mee te gaan. Hij greep Vivian’s hand en liet niet meer los. Vivian besloot ook om niet los te laten en verwelkomde Moses in haar eigen huis. Hier zal Moses blijven totdat eventuele nabestaanden worden gevonden. Door middel van herenigingsprogramma’s van Save the Children zijn al vele families in een crisissituatie weer bij elkaar gebracht. Bovendien ondersteunt Save the Children we families en gastgezinnen zoals Vivian met overlevingspakketten. Deze pakketten bevatten voedsel en voorraden die nodig zijn om voor een extra gezinslid te kunnen verzorgen.

Tot op heden woont Moses nog steeds bij Vivian.  Ze werken samen aan zijn lange fysieke en emotionele herstel. Save the Children werkt in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Met uw onmisbare steun kunnen we ervoor zorgen dat kinderen worden geholpen wanneer zij besmet raken of hun ouders verliezen aan het ebola virus. We bieden bescherming en zorg voor duizenden kinderen, zoals Moses, die wees zijn geworden.  Doneer nu en help kinderen als Moses aan een gezonde en veilige toekomst.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie