Noden in het Midden-Oosten
6 oktober 2024De escalatie van het geweld in het Midden-Oosten heeft een enorme humanitaire crisis veroorzaakt. Miljoenen mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Libanon en Syrië zijn in nood en afhankelijk van hulp voor voedsel, water, medische en psychosociale zorg. Vele honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen of zitten vast in levensgevaarlijke omstandigheden.
Gaza
Het aanhoudende geweld in Gaza zorgt ervoor dat meer dan 1,9 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt en direct hulp nodig hebben. Ze kunnen geen kant op, want nergens in de Gazastrook is het veilig. Inmiddels raakten al meer dan 96.000 mensen gewond en kwamen volgens het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid 42.000 mensen om het leven door het geweld. Meer dan 60% van de woningen raakte beschadigd of zijn compleet verwoest. Ongeveer 96 procent van de bevolking in de Gazastrook (2,15 miljoen mensen) leeft in ernstige voedselonzekerheid.
De toegang voor hulporganisaties is nog steeds zeer beperkt. Toch slagen de organisaties achter Giro555 er steeds beter in om mensen te bereiken met de nodige hulp. Zo verstrekken zij essentiële hulpgoederen, waaronder medicijnen, voedsel, schoon drinkwater, hygiëneproducten, dekens en matrassen. Ook is UNICEF begin september 2024 begonnen met een grote poliovaccinatiecampagne in Gaza, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en lokale partners.
Niet alleen in Gaza, ook op de Westelijke Jordaanoever vallen regelmatig doden en gewonden en ook daar is humanitaire hulp hard nodig.
Libanon
De situatie in Libanon verslechtert met de dag. De gevolgen van de recente escalaties treffen niet alleen het zuiden, maar ook andere delen van het land. Hierdoor zijn inmiddels al meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen, aldus een schatting van de Libanese regering. Meer dan 600 mensen zijn omgekomen, en ziekenhuizen raken overvol door het grote aantal gewonden. Dit zet het zorgsysteem en de psychische gezondheid van de Libanese bevolking zwaar onder druk. De humanitaire gevolgen zijn enorm. Onschuldige burgers hebben dringend hulp nodig.
Vóór het huidige conflict was Libanon een toevluchtsoord voor gevluchte mensen uit de regio, waaronder 175.000 Palestijnen en 1 miljoen Syriërs. Velen vluchten nu (terug) naar buurland Syrië, ondanks dat het daar ook niet veilig is.
In Israël zijn inmiddels tussen de 60.000 en 80.000 mensen ontheemd als gevolg van de bombardementen.

Waarom (nog) geen actie van Giro555?
Door de dichte grensovergangen en onveilige werkomstandigheden voor hulpverleners was op grote schaal hulp verlenen in Gaza het afgelopen jaar erg moeilijk. De organisaties besloten daarom eerder dit jaar om (nog) geen Giro555-actie te starten. Belangrijke voorwaarden voor Giro555 om in actie te komen zijn onder meer of de hulporganisaties effectief hulp kunnen bieden in het specifieke gebied en of een groot deel van de Nederlanders bereid is om de actie te steunen.
Veel organisaties achter Giro555 hebben noodhulpcampagnes opgezet om de slachtoffers in het Midden-Oosten te helpen. Er is vooralsnog geen Giro555 actie. Natuurlijk houden we de situatie nauwlettend in de gaten en beslissen we samen met alle hulporganisaties of we een actie kunnen starten. We zijn ons ervan bewust dat de nood hoog is, met veel mensen die onderdak en noodhulp nodig hebben.
Wat doen de hulporganisaties achter Giro555 op dit moment?
De meeste hulporganisaties achter Giro555 werven op dit moment actief fondsen, om mensen te helpen waar ze kunnen. Meer informatie over wat elke organisatie doet qua hulpverlening kun je lezen op hun eigen website.
* Data afkomstig van UNOCHA, UNHCR, IPC, geraadpleegd op 4 oktober 2024.