“Oekraïense kinderen zijn te snel volwassen geworden”

“Oekraïense kinderen zijn te snel volwassen geworden”, zegt Halyna, die in maart 2022 met haar dochter haar thuisland ontvluchtte en nu als voorlichter in het integratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Opole (Polen) werkt. “Kinderen die hier binnenkomen, laten hun speelgoed vaak links liggen. Ze willen alleen weten of alles goed gaat, of er al bericht van familie is en of het luchtalarm in Oekraïne afgaat. Ze praten over onderwerpen waar kinderen niet over na zouden moeten denken.”

Halyna leest haar dochter voor. – ©Tomasz Kiełbasa/Plan International

Het integratiecentrum in Opole is een levendige plek. Zo geven professionals die gespecialiseerd zijn in posttraumatische stressstoornissen hier creatieve therapie aan kinderen, zodat zij spelenderwijs hun emoties leren verwerken. De meeste therapeuten zijn Oekraïens, waardoor de kinderen in hun eigen taal met ze kunnen praten. 

Opvoeden met trauma
Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen hebben mentaal last van de oorlog. Hun kinderen merken dit, wat voor stress zorgt. Daarom is het ook belangrijk dat ouders de juiste steun krijgen, weet Halyna: “Aan de tekeningen van mijn dochter zag ik dat zij dingen wist over de oorlog die ik haar niet verteld heb. Door zelf therapie te volgen, begrijp ik mijn dochter beter.”

Halyna in gesprek met collega’s in het integratiecentrum voor vluchtelingen in Opole. – ©Tomasz Kiełbasa/Plan International

Club voor vrouwen
In het centrum vinden ook speciale bijeenkomsten voor vrouwen plaats. Zo krijgen zij er voorlichting over seksueel en gendergerelateerd geweld. Vooral kinderen, adolescente meisjes en vrouwen lopen in een nieuw land namelijk het risico slachtoffer te worden van allerlei vormen van misbruik. Ook Halyna volgde een aantal sessies: “Veel vrouwen en meisjes komen naar Polen zonder te weten dat zij zich in een kwetsbare situatie bevinden waar misbruik van gemaakt kan worden. Hier leren we hoe we onszelf kunnen beschermen en hoe we uitbuiting en geweld tegen vrouwen kunnen melden.” 

Rust stabiliteit en veiligheid 
Het centrum in Opole is één van de zeven locaties waar HumanDoc en Plan International speciale activiteiten voor meisjes en vrouwen runnen. Onlangs is er een nieuwe locatie in Warschau geopend. Naast voorlichting staan psychologen in de centra vrouwen bij die slachtoffer geworden zijn van uitbuiting, mensenhandel of seksueel geweld. Voor Halyna en haar dochter voelt het integratiecentrum als tweede thuis: “Hier is rust, stabiliteit en veiligheid.”

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Plan International
In Oekraïne en Polen richt Plan International zich op acute noodhulp, kindbescherming, psychosociale bijstand en het bestrijden van seksueel of gendergerelateerd geweld. Zo traint Plan International hulpverleners in het tegengaan van mensenhandel, uitbuiting en seksueel misbruik, zorgt de organisatie voor gespecialiseerde ondersteuning aan slachtoffers en krijgen meisjes en jonge vrouwen voorlichting over hun (seksuele) rechten. Lees HIER meer over deze hulp.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie