‘Onze belangrijkste taak is zorgen dat de oorlog de kinderen niet raakt’

Toen de oorlog begon, veranderde het leven van Dmytro in een oogwenk. In mei 2022 verloor hij zijn baan en werd fulltime huisvader. Dmytro: “Ik werd een ster in het maken van ontbijtpap en het verschonen van luiers.”

Dmytro is vader van twee jonge dochters, waarvan 1 met een handicap. Het gezin wordt begeleid door het Ouder en Kind centrum in Odessa. Sinds kort krijgt Dmytro kunsttherapie: “Ik kan mijn zorgen over de oorlog even opzij zetten. De kinderen worden ondertussen vermaakt – zij hebben nog meer plezier dan ik. Dit is zo belangrijk voor ons gezin. Er is geen andere gelegenheid voor vermaak, helemaal niets.”

“Je bent alleen nog maar bezig met hoe de verf zich op je canvas verspreidt”

Een uurtje voor mezelf

Door de kunsttherapie hebben Dymtro en zijn vrouw even tijd voor zichzelf. Het schilderen en het reflecteren helpt de ouders hun gevoelens onder woorden te brengen. Ook met de kinderen wordt op een speelse manier uiting gegeven aan hun gevoelens. Dymtro: “We raken niet meer in paniek als plotseling alles uitvalt. We hebben geleerd te leven zonder elektriciteit, zonder telefoon. Maar deze uurtjes samen met het gezin zijn onbetaalbaar. Dit zijn fijne herinneringen.”

Angst voor harde geluiden

Dymtro: “Onze belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de oorlog de kinderen zo min mogelijk raakt. Ik ken buurtkinderen die schrikken van elk geluid. Iemand slaat een autodeur dicht of ze horen een auto toeteren en ze zijn direct doodsbang. Ik wil dat mijn dochters ook mooie herinneringen hebben. We zijn de zorgverleners van het centrum erg dankbaar voor hun aanhoudende hulp.”  

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum traint Oekraïense zorgprofessionals in het geven van kunst therapie voor gezinnen. ARQ is gastpartner van Giro555 en werkt samen met lokale partners als Healthy Society.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie