Hulpverleners ter plaatse vertellen over tweede beving

Dinsdagochtend werd Nepal opnieuw getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.3 op de schaal van Richter. Een enorme klap voor de al zo zwaar getroffen bevolking van Nepal. De angst en ontreddering onder de plaatselijke bevolking is enorm. Het district Sindhupalchowk is wederom het zwaarst getroffen. Hulpverleners van de hulporganisaties achter Giro555 die ter plekke aanwezig waren vertellen:

 

“Je kon bijna niet lopen, zo erg bewoog de aarde.”

 

“Ik zat in Kathmandu te lunchen, ineens was er grote paniek. Iedereen rende naar buiten en hield elkaar vast. In het volgende uur volgden nog twee sterke naschokken. Mensen blijven op straat uit angst.” Aan het woord is Albert de Haan, leider van het Cordaid Team in Nepal. “In het volgende uur kwamen nog 2 sterke naschokken.  Je kon bijna niet lopen, zo erg bewoog de aarde. Het was een soort cakewalk gevoel.”

 

“We zijn ternauwernood uit een gebouw gekomen.”

 

Ook Karin Hulshof, regionaal directeur van UNICEF in Zuid-Azië, zag de paniek van dichtbij. “Mensen zijn enorm geschrokken. Blijven allemaal buiten. Sommige hulpverleners zitten vast. We zijn zelf ternauwernood uit een gebouw gekomen.”

 

“Ik verwacht dat er opnieuw grote nieuwe schade is, en er zullen zeker nieuwe slachtoffers zijn, zo hevig als deze schok was.”

 

Cecila Keizer, landendirecteur Nepal van Oxfam Novib: “Ik was  in Kathmandu. Onze eigen teams zijn gelukkig veilig, maar ik verwacht dat er opnieuw grote nieuwe schade is, en er zullen zeker nieuwe slachtoffers zijn, zo hevig als deze schok was. Onze Nepalese collega’s zijn helemaal overstuur, van schrik en zorg om hun familie.

De vorige beving was ten westen van Kathmandu. Het epicentrum van de aardbeving van vandaag lag bij Namche Bazar, ten oosten van de hoofdstad en dichtbij de Mount Everest. De hulporganisaties achter Giro555 zijn ter plekke en leveren sinds de eerste aardbeving van 25 april ter plaatse directe noodhulp.

Hulp is meer dan ooit nodig. Giro555 is open voor de slachtoffers in Nepal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie