Overleven en hoop in Gaza: verhalen van kracht te midden van oorlogsgeweld
17 december 2024Het geweld in Gaza duurt voort. Meer dan 40.000 mensen zijn omgekomen en naar schatting zijn 1,9 miljoen mensen – 90% van de bevolking – gedwongen op de vlucht. Velen hebben geen toegang tot voedsel en schoon drinkwater. Ondanks deze humanitaire ramp zijn er inspirerende verhalen van mensen die hoop blijven houden en anderen helpen.
Hala: “Ik wil de reden zijn van de glimlach op iemands gezicht”
Hala was ruim een jaar geleden nog een tevreden studente, maar heeft al tien keer moeten vluchten voor het geweld. Nu verblijft ze in het Al Nuseirat vluchtelingenkamp in Centraal-Gaza. Toch vindt ze de kracht om als vrijwilliger bij Caritas Jerusalem anderen te helpen.
“Voor de oorlog was mijn leven stabiel en comfortabel. Mijn familie leidde een normaal, gelukkig bestaan. Maar nu is alles anders. Door de bombardementen ben ik meerdere keren in gevaar geweest en heb ik veel dierbaren verloren,” vertelt ze.
Hala probeert hoopvol te blijven, ondanks de omstandigheden. “Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik het fijn vind om anderen te helpen, vooral in deze moeilijke tijden. Ik wil vreugde brengen en mensen moed geven. Ook al heeft de oorlog alles op zijn kop gezet, ik blijf helpen waar ik kan. De mensen hier voelen zich blij als ze hulp krijgen, en dat geeft mij ook weer een goed gevoel.”
Nadia: “Onze kinderen zijn ons kostbaarste bezit”
Nadia Ismail Hassan Sarour verblijft met haar gezin in hetzelfde kamp. Ze vecht elke dag voor een toekomst voor haar acht kinderen, ondanks haar eigen gezondheidsproblemen en de erbarmelijke omstandigheden.
“We hebben ons gevestigd in Al Nuseirat nadat we opnieuw ons huis verloren. Mijn man lijdt aan epilepsie en heeft een bloedprop in zijn been. Zelf heb ik kanker. De tumor in mijn hersenen heeft een zenuw in mijn rechteroog aangetast, waardoor ik niet meer kan zien,” vertelt ze.
Het gezin leeft onder extreme omstandigheden. “Na de verwoesting van ons huis leefden we op straat, met alleen een deken en een paar planken. Schoon drinkwater is moeilijk te vinden. Soms moeten we uren wachten om water te krijgen, of andere ontheemden in het kamp om hulp vragen.”
Nadia’s grootste zorg is haar kinderen. “Voor de oorlog hadden we een eenvoudig maar stabiel leven. Nu krijgen de kinderen geen onderwijs meer en eten ze ongezonde, ingeblikte voeding, wat hun gezondheid schaadt. Mijn grootste wens is dat ze schoon water en eten hebben, en dat ze weer naar school kunnen. Wij blijven bidden en hopen dat de wereld ons hoort.”
Hoop dankzij hulp
Dankzij organisaties zoals Cordaid en hun zusterorganisatie Caritas Jerusalem, blijft er hoop voor gezinnen in Gaza. Caritas Jerusalem is een van de weinige organisaties die hulp kan bieden, mede dankzij de steun van de Giro555-campagne voor de slachtoffers van oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. Met deze steun kunnen zij onder meer negen medische punten opzetten en 17 medische teams inzetten die al meer dan 40.000 patiënten hebben behandeld, psychosociale ondersteuning bieden aan 1.500 mensen, schoon water en voedselpakketten distribueren in vluchtelingenkampen, financiële hulp geven aan meer dan 4.000 huishoudens en beroepsopleidingen aanbieden aan werkloze jongeren.
Blijf helpen
Hala en Nadia’s verhalen laten zien hoe belangrijk het werk van deze organisaties is. Terwijl zij proberen te overleven in een situatie van constante onzekerheid, bieden hulpverleners en vrijwilligers hoop en verlichting.
Met jouw steun aan Giro555 kunnen we mensen als Hala en Nadia helpen. Doneren voor hulp aan mensen in het Midden-Oosten kan nog steeds. Geef nu op Giro555.
Bekijk ook deze video waarin vluchtelingen en hulpverleners in Gaza hun verhaal doen: