Hulpverlening overstromingen Servië en Bosnië Balkan in volle gang

16 mei 2014
Servië en Bosnië kampen met grote overstromingen door zware regenval. De Servische autoriteiten spreken van de ergste overstromingen in zeker 120 jaar. Hulpverlening is in volle gang. Ook de meeste hulporganisaties die zijn verbonden aan de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) verlenen hulp ter plaatse.


Het lokale Rode Kruis helpt met evacuaties, voedsel, water, dekens en opvang van de getroffen bevolking. Het Nederlandse Rode Kruis draagt minimaal 50.000 euro bij aan de hulpverlening op de Balkan. Er is echter meer hulp nodig, daarom opent het Nederlandse Rode Kruis een apart rekeningnummer: 6251.

Cordaid Mensen in Nood heeft 100.000 euro vrijgemaakt voor de hulpverlening aan het getroffen gebied. Caritas, de lokale partner van Cordaid Mensen in Nood, is gestart met de distributie van voedsel en kleding, het transport van mensen en materialen, alsmede de levering van waterpompen in de getroffen gebieden.

UNICEF stuurt waterzuiveringstabletten, zeep, jerrycans en watertanks. Ook herstelt Unicef drinkwaterinstallaties die door de overstromingen en aardverschuivingen kapot zijn gegaan. Vanaf het begin van de ramp helpen medewerkers van UNICEF getroffenen van de overstromingen. Geëvacueerde gezinnen krijgen psychosociale steun. In elke opvangplek is een hoek ingericht met educatief materiaal, speelgoed en boeken. Unicefvraagt om donaties.

Ook andere hulporganisaties verbonden aan de SHO verlenen hulp. U kunt hen direct steunen of direct vragen om meer informatie via hun websites: Care, Cordaid Mensen in Nood, Kerk in ActieUnicef , Rode KruisSave the Children en World Vision

De Nederlandse overheid heeft 500.000 euro vrijgemaakt voor noodhulp aan de getroffen gebieden in Servië en Bosnië.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie