Psychosociale steun voor alleenstaande oudere vrouwen in Pavlohrad, Oekraïne

Door het conflict in Oekraïne zijn veel mensen blootgesteld aan een reeks traumatische gebeurtenissen, wat heeft geleid tot een hoog percentage posttraumatische stressstoornis en depressie. Volgens Viktor Liashko, minister van Volksgezondheid van Oekraïne, hebben 14 miljoen Oekraïners psychologische hulp nodig.

In de stad Pavlograd organiseert Ivan Novikov van de organisatie PAX activiteiten voor oudere vrouwen. Deze vrouwen zijn vaak alleen achtergebleven na het verlies van echtgenoten. Soms zijn hun kinderen naar het buitenland vertrokken, of naar het front. Ivan is een “Peace Engineer”, dat is een term voor lokale vredesactivisten. Hij heeft een breed palet aan vaardigheden om psychosociale steun te bieden. Met de steun van PAX en Giro555 organiseert Novikov emotionele ondersteuningsgroepen, een initiatief dat gestart is met een bescheiden aantal deelnemers maar gestaag groeit in populariteit.


Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten staat het creëren van een veilige ruimte centraal. De vrouwen delen ervaringen en leren omgaan met verstoorde communicatie met dierbaren. De groepen bieden een platform voor diverse vormen van psychosociale steun en het ontwikkelen van vaardigheden. Zo kunnen de vrouwen hun verhalen met elkaar en met de bredere gemeenschap delen. Ze leren ook nieuwe technieken om grip te krijgen op hun eigen emoties, gedachtes en gedrag, dat is heel belangrijk tijdens periodes van regelmatige bombardementen op de stad

Ook organiseren de vrouwen gezamenlijke activiteiten. Zo hebben de deelneemsters uit de stad in de provincie Donetsk hebben zich actief ingezet voor het behoud van de stadsbibliotheken, waardoor ze een stem hebben in het behoud van essentiële gemeenschapsvoorzieningen. De sessies bleken zo waardevol voor de deelnemende vrouwen dat een lokale  organisatie de financiële middelen vond om ze voort te zetten nadat de steun van Giro555 is geëindigd. Voor deze vrouwen gaat om psychosociale weerbaarheid, maar ook om waardevolle contacten met anderen. Zoals Anna, een van de deelnemers, benadrukt: “Nu, met wat ik heb geleerd, ben ik niet meer zo bang”. De emotionele sessies blijken dus niet alleen een steunpilaar te zijn, maar ook een lichtpuntje in de duisternis voor de vrouwen van Pavlograd.

Over het werk van PAX
PAX werkt samen met lokale partners aan psychosociale ondersteuning van de Oekraïense bevolking, met name bij opvangcentra of punten waar noodhulp wordt uitgedeeld, in gemeenschappen dicht bij het front (Kharkiv, Donetsk, Dnipro) en in gemeenschappen die zwaar geleden hebben onder de bezetting/beschietingen. Samen met lokale partner Dignity Space heeft PAX Oekraïners opgeleid tot ‘Peace Engineers’, die nu actief de mensen in hun gemeenschap ondersteunen. Zij organiseren sessies voor empathische steun of het delen van emoties via vormen van kunstzinnige therapie voor ouders en kinderen in opvangcentra voor vluchtelingen of voor een ouderengroep in een stad niet ver van de frontlijn. Hoewel veel mensen aangeven geen psychische hulp nodig te hebben, is er wel behoefte om samen te komen en in een veilige omgeving hun verhaal te delen. Lees HIER meer over deze hulp.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie