Rode Kruis waarschuwt Haïtianen voor ‘Emily’ via sms

Het Rode Kruis treft voorbereidingen om de bevolking van Haïti zo goed mogelijk te beschermen tegen tropische storm Emily. De storm zal naar verwachting de komende 48 uur* hevige regenval veroorzaken. Dit kan leiden tot overstromingen en landverschuivingen op het eiland. Duizenden Haïtianen leven nog steeds in tentenkampen of in tijdelijke woningen die niet bestand zijn tegen extreem weer.

Direct noodhulp verlenen
Het Rode Kruis heeft tientallen noodhulpteams gemobiliseerd die, indien nodig, direct noodhulp kunnen verlenen. Verder heeft de hulporganisatie noodvoorraden aangelegd om zo’n 125.000 mensen in hun eerste levensonderhoud te kunnen voorzien. De meest kwetsbare gebieden zijn onder meer St. Marc, Gonaives, Cap Haitien, Fort Liberté, Jacmel, Léogâne, les Cayes, Jeremie, Hinche en Port de Paex. Met behulp van miljoenen Rode Kruis smsjes wordt de bevolking geïnformeerd over de naderende storm en welke maatregelen men kan treffen om deze veilig te doorstaan. Ook geeft de wekelijkse Rode Kruis radio show vandaag in een nooduitzending voorlichting en kan men live inbellen voor advies.

Rampenvoorbereiding in Haïti uitgebreid
In juni deed het Internationale Rode Kruis al een oproep in verband met het naderende orkaanseizoen, dat ook dit jaar Haïti waarschijnlijk zal treffen. De laatste jaren heeft het Rode Kruis haar activiteiten op het gebied van rampenvoorbereiding in Haïti uitgebreid. Met relatief kleine handelingen kunnen gemeenschappen zich beter voorbereiden op rampen en de schade daarvan beperken. In voorbereiding op het orkaanseizoen van 2011 heeft het Rode Kruis dit onder meer gedaan door het aanleggen van noodvoorraden, het graven van afwateringskanalen, het versterken van woningen en het ontwikkelen en uitbreiden van waarschuwingssystemen. Het Rode Kruis geeft ook voorlichting en Eerste Hulp trainingen aan vrijwilligers en lokale gemeenschapswerkers.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie