Save the Children zet hulp breed in 

De zeventienjarige ‘Hasan’ heeft 3 broers en zussen en woont momenteel in een tent in een dorp aan de rand van Antakya in de provincie Hatay. Hun huis is tijdens de aardbevingen verwoest. Tot even voor de aardbeving was Hasan op bezoek bij zijn neef, die als een broer voor hem was. Hij heeft de aardbeving niet overleefd en Hasan heeft hem zelf moeten begraven.

Hasan voor de supermarket waar hij parttime werkt sinds de aardbeving, omdat hij niet naar school kan in Hatay.
Foto: John Owens

Hasan zit momenteel in het derde jaar van de middelbare school. Zijn school stond echter in Antakya en is verwoest. Hij kon naar een andere provincie overgeplaatst worden om zijn opleiding voort te zetten, maar zijn vader weigerde hem te laten vertrekken. Hij heeft Hasan nodig om voor zijn moeder en jongere broer te zorgen terwijl hij werkt. Hasan werkt nu parttime in de plaatselijke supermarkt om een routine op te bouwen en weer een gevoel van normale omstandigheden te krijgen. 

Save the Children heeft Hasan en zijn familie een voedselpakket gegeven. Het voedselpakket kan een gezin van vijf gedurende twee weken voeden – het bestaat onder meer uit pasta, kikkererwten, olie, tomatenpuree en dadels. Hasan is ook intern doorverwezen voor steun aan hem, zijn zus en zijn familie op het gebied van water en sanitatie, onderwijs en bescherming. 

Hasan bij de geïmproviseerde noodwoning van zijn tante.
Foto: John Owens

Save the Children in Turkije
Op 31 mei 2023 had Save the Children in Turkije meer dan 129.842 mensen bereikt (19.000 met financiering vanuit Giro555), waaronder 73.865 kinderen. Ze distribueerden dekens, onderdakpakketten, hygiënekits (waaronder essentiële artikelen als zeep, shampoo, afwasmiddel en waspoeder) en waardigheidskits (waaronder maandverband en ondergoed). Direct na de aardbeving heeft deze hulporganisatie achter Giro555 onder andere babykits, warme maaltijden en medische hulp geboden in de getroffen gebieden. Nu bieden zij ook mentale steun, contant geld, onderwijs, schoon water en activiteiten in de noodopvang.  

Afbeelding met buitenshuis, kleding, grond, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Een medewerker deelt pakketten uit in de door de aardbeving getroffen gebieden in Turkije. Foto: John Owens

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie