SHO helpen slachtoffers nieuwe aardbeving Azie

Drie maanden na de verwoestende zeebeving en de daarop volgende tsunami is de westkust van Indonesië opnieuw opgeschrikt door een aardbeving. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) inventariseren de nood en verlenen eerste hulp. Bert Boer (voorzitter SHO): “Uiteraard krijgen de slachtoffers van deze aardbeving de hulp die ze nodig hebben. Op dit moment is er genoeg geld beschikbaar op giro 555 om de eerste hulp te bieden die nodig is.” Giro 555 blijft voorlopig geopend.

Mensen in Nood/Cordaid is bezig met het evacueren en in veiligheid brengen van lokale staf en het inventariseren van de nood. Het projectkantoor op Simeleu van Mensen in Nood/Cordaid is vrijwel volledig ingestort.
Kerkinactie was al werkzaam op Nias en verleent eerste noodhulp. Er is een helikopter met drie artsen geland op Nias en voor morgen staan er vluchten met noodhulpgoederen (voedsel en drinkwater) naar de eilanden gepland. Een andere partner verscheept binnenkort duizend pakketten noodhulpgoederen, 25 kisten medicijnen en vijfhonderd tenten naar Nias.
Novib is via Oxfam International inmiddels ter plaatse bezig met het inventariseren van de nood.

Artsen zonder Grenzen is werkzaam in Atjeh en bekijkt of er ook op de nu getroffen eilanden een rol voor hen is weggelegd.

Stichting Vluchteling is via Cardi al jaren werkzaam in Atjeh; daar zijn mensen gisteren uit voorzog geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden. De paniek en angst voor een nieuwe tsunami was groot.

Unicef is onderdeel van een VN-team dat de schade inventariseert; bedoeling is om vandaag tentzeilen, tenten, watercontainers en medische kits naar Nias te vliegen.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie