Start Giro555 Nationale Actieweek: cupcakes en doelpunten

De kickoff voetbalwedstrijd voor de Nationale Actieweek `Stop de ebola-ramp´ van bekende Nederlanders tegen in Nederland wonende Sierra Leoners in het Excelsior stadion Woudestein in Rotterdam eindigde in 5-5. Op hetzelfde moment verkochten de meiden van hockeyclub SCHC in Bilthoven zelfgebakken cupcakes. Alle 350 cakejes waren binnen mum van tijd uitverkocht. De uiteindelijke opbrengst –  420 euro – is voor Giro555.

“Voor de twee teams en coach Atto Mensah ging het vandaag vooral om te scoren tégen Ebola. Kameraadschap en vriendschap tussen Nederlanders en mensen uit de getroffen ebola-regio stond vandaag bij deze wedstrijd centraal,”  vertelde Ruud van Eijle, directeur World Vision en bestuurslid van de samenwerkende hulporganisaties na afloop van de voetbalwedstrijd. In het team van Bekende Nederlanders speelden onder meer mee: Hugo Borst, Evgeniy Levchenko,  Rob Geus, Quintis Ristie (keeper), Michael Wilkes, Jeremy Sno en Sander de Kramer.

Rob Geus, van SBS Smaakpolitie had voor iedereen een flesje desinfecterende handgel bij zich: “Alle gezondheidszorg begint bij een goede hygiëne, en dat is natuurlijk helemaal zo bij de strijd tegen Ebola”.

Ondertussen hielp was actievoorzitter Henri van Eeghen in Bilthoven bij de verkoop van cupcakes. Van Eeghen: “De meeste cupcakes gingen voor één euro van de hand maar heel veel mensen hebben zelfs vijf euro er voor betaald. En dat is niet omdat ik zo’n goede verkoper ben, dat deden die meiden veel beter. Maar de mensen wilden gewoon gul geven om ons te helpen zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers in West-Afrika. “

In het rampgebied in Liberia kijken de mensen Sabine Copinga van hulporganisatie Save the Children verbaasd aan als ze hen vertelt over de acties die momenteel in Nederland plaatsvinden. ”Het is voor hen een enorme steun om te weten dat mensen met hen meeleven. Ze zijn heel dankbaar voor de steun die zij krijgen en die zo ontzettend hard nodig is om de ebola-ramp te bedwingen.”

Het geld dat Giro555 ophaalt voor de slachtoffers van de ebola-ramp wordt door de hulporganisaties direct ingezet voor medische zorg, voorlichting over hoe je ebola kunt voorkomen, uitdelen van zeep, emmers en chloor, zorg voor kinderen die hun ouders verloren, voedselhulp. Hier vindt u een volledig overzicht van de hulpverlening op dit moment.

Morgen zullen kerken door heel Nederland gebeden wijden aan de slachtoffers van de ramp en hun collecte toebedelen aan de Nationale Actie van Giro555. Het college van B&W van de gemeente Rijssen-Holten heeft besloten één euro per inwoner te doneren voor de bestrijding van ebola, in totaal 37.673 Euro. Volgens het college van B&W raakt de uitbraak van ebola in West-Afrika de hele wereld.

Ban Ki Moon, secretaris generaal van de VN, zei vandaag dat de epidemie halverwege 2015 onder bedwang kan zijn, als we de hulpverlening blijven opschalen. In 2 dagen tijd zijn er weer 206 nieuwe ebola-besmettingen geteld, blijkt uit het laatste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. In totaal zijn nu 15.351 ebola-besmettingen geteld. Het dodental steeg naar 5.459.

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie