Tienduizenden getroffen door tyfoon Haiyan

9 november 2013

Supertyfoon Haiyan heeft meer dan 1.000 mensen gedood in de Filipijnen. Hulporganisaties sturen teams met noodhulpexperts en hulpverleners naar de getroffen gebieden. Lokale partners doen wat ze kunnen om de eerste hulp te verlenen.

Volgens het Rode Kruis gaat het om zeker 1.200 doden. Gevreesd wordt dat dit getal zal oplopen zodra het contact met de meer afgelegen gebieden wordt hersteld.

De tyfoon spaarde niets. Huizen, landbouwgewassen en bedrijven zijn verwoest. Vooral kleine boeren en vissers zijn het slachtoffer. Mogelijk zijn ook duizenden scholen getroffen, aldus Save the Children. Veel van de rampgebieden zijn de gelopen jaren getroffen door landverschuivingen en aardbevingen, waardoor de bevolking extra kwetsbaar is.

“De eerste prioriteit is om te zorgen dat mensen schoon drinkwater, veilige sanitatie en een dak boven hun hoofd hebben”, aldus Oxfam die noodhulpexperts ter plaatse heeft. Cordaid-partner CRS heeft vast 8.000 plastic zeilen uit de opslagplaats in Dubai naar het rampgebied gestuurd en is bezig om een miljoen waterzuiveringstabletten te verzenden.

“We hebben nog geen contact met gemeenschappen in de Pacific coast. Veel wegen zijn onbegaanbaar”, aldus een woordvoerder van CARE ter plaatse. “Dit zijn arme gemeenschappen die zich moeilijk kunnen weren tegen een ramp als deze. We hopen dat het meevalt, maar bereiden ons erop voor dat het aantal doden en gewonden de komende dagen stijgt.”

Ook Terre des Hommes meldt dat het geen of moeilijk contact krijgt met kantoren en lokale partners in Cebu en Oost-Samar.
De Filipijnse autoriteiten hebben de afgelopen dagen alles op alles gezet om uit voorzorg zoveel mogelijk mensen uit de kustgebieden te evacueren, benadrukt Unicef .

De tyfoon zal zondagochtend Vietnam aandoen.

Beeld: CARE Nederland

Beeld: CARE Nederland

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie