Turkije: hulp op maat voor duizenden mensen in afgelegen gebieden

Met Giro555 geld steunt Cordaid aardbevingsslachtoffers die niet zitten in de grote opvangkampen, maar achterbleven in moeilijk bereikbare dorpen. “Daar combineren Turkse hulpverleners grote distributies met persoonlijke hulp op maat”, aldus noodhulp coördinator Judith Manni.

Manni was onlangs met collega Inge Leuverink in het rampgebied in Turkije. “De grote kampen, met soms meer dan duizend wooncontainers, zien er op zich goed uit”, vinden ze. Buiten die grote kampen is het een heel ander verhaal. “Veel mensen konden of wilden niet weg. Ze zitten in snel opgetrokken tentjes, vaak vlakbij het huis waar ze woonden, omringd door puin. Ze zitten zonder water, wc of elektriciteit. Eén oude vrouw zei me dat ze de rest van haar leven in een tent zou slapen.  Zo diep zit de angst”, vertelt Leuverink.

Een medewerkster van een lokale partner noteert speciale behoeften van een Syrische vluchteling in een onofficieel kamp in Kırıkhan, Hatay provincie, Turkije. Mei 2023. © Cordaid

Persoonlijke aanpak van de hulp

In de afgelegen bergachtige plattelandsgebieden rond Kırıkhan, Adiyaman, Malatya en Iskenderun zijn voor duizenden mensen hulppakketten uitgedeeld. Voedselpakketten waar gezinnen een maand mee vooruit kunnen. Daarnaast zijn er ook hygiënepakketten, dekens en winterkleding, medicijnen, tenten en kachels uitgedeeld, want ’s nachts kan het nog steeds vriezen.

“Naast die grote distributies doen de hulpverleners waar we mee samenwerken nog iets anders”, legt Manni uit. “Ze trekken van dorp naar dorp, van huis naar huis en gaan in gesprek met de mensen. Zo weten ze wie wat het hardste nodig heeft. Die chronisch zieke komt maar niet aan zijn medicijnen. Die oude alleenstaande vrouw heeft geen eten, of niets om zich warm te houden. Dan ondernemen ze actie.”

Medewerkers van Cordaid’s lokale partner leveren hulppakketten aan bij een geïmproviseerd kamp in een dorp in Adıyaman, Turkije. In de pakketten zitten levensmiddelen (pasta, thee, olijven, zout, tomatenpuree, bakolie, tarwe, linzen) en hygiëne- en schoonmaakartikelen (o.a. zeep, shampoo, tandenborstels, tandpasta, schoonmaakmiddel, afwasmiddel, nagelknipper en scheermesjes). Mei 2023. © Cordaid

Naast noodhulp ook werken aan perspectief op langere termijn

Komende maanden blijven we deze acute noodhulp verlenen. “Intussen wordt het gebrek aan inkomen voor mensen met de dag nijpender”, zegt Leuverink. “Mensen overleven in kampen of dichtbij huis en kunnen niet of niet voldoende werken. Boeren kunnen hun vee niet in leven houden. Daarom zijn we nu ook begonnen met inkomensondersteunende hulp, zoals het verstrekken van veevoer. Die steun is steeds harder nodig. Naast noodhulp moet je ook werken aan perspectief.” 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie