Tv-uitzending over ramp in Turkije en Syrië geeft inkijkje  hulpverlening

Presentator Jeroen Pauw doet verslag vanuit het rampgebied en kijkt hoe het geld wordt besteed voor de hulpverlening.

Ruim negen maanden na de landelijke Giro555-actiedag voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, wordt op maandagavond 11 december in een speciale televisie-uitzending aandacht besteed aan de hulpverlening vanuit de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555. Presentator Jeroen Pauw bezoekt in de uitzending ‘Pauw in Turkije’ de zwaar getroffen gebieden in en rond Hatay, Gaziantep, Adiyaman en het grensgebied met Syrië. Hier spreekt hij hulpverleners en getroffen inwoners over de gevolgen van de ramp. Ook actievoorzitter Michiel Servaes reisde af naar Turkije en vertelt over de hulpverlening namens de samenwerkende organisaties achter Giro555.

Jeroen Pauw en Karsu in gesprek met medewerkers van Dokters van de Wereld. Klik op de afbeelding om de trailer te bekijken.

Jeroen Pauw bezocht diverse projecten waaronder een grootschalig containerkamp van het Rode Kruis dat onderdak biedt aan duizenden slachtoffers. Hij spreekt met hulpverleners die vanaf de dag van de ramp alle ontwikkelingen van dichtbij hebben meegemaakt, van nood naar wederopbouw. In de uitzending komen persoonlijke verhalen aan bod van zowel slachtoffers als hulpverleners, onder wie vanuit Save the Children en Dokters van de Wereld. Zo ontmoet hij gezinnen die weer kunnen terugkeren naar hun huizen nadat deze veilig verklaard zijn door ingenieurs van Habitat, en met lokale ondernemers die met financiële ondersteuning hun bedrijven weer kunnen opstarten dankzij Stichting Vluchteling. Pauw had vanwege de onveilige situatie in Syrië geen mogelijkheid om naar het getroffen gebied aldaar af te reizen. Hij spreekt op het grensgebied met verschillende mensen over hun ervaringen.

Jeroen Paul interviewt Michiel Servaes voor de reportage ’Pauw in Turkije’.   

Michiel Servaes bezoekt als actievoorzitter samen met Jeroen in Hatay een waterzuiveringsinstallatie waar Oxfam Novib waterleidingen herstelt waardoor er weer voldoende water in de regio beschikbaar is. Servaes: “De honderden hulpverleners doen er al bijna een jaar alles aan om de slachtoffers te helpen. Iedereen weet ook dat de koude winter weer voor de deur staat. Waar eerst de behoefte lag bij medicijnen, voedsel, schoon drinkwater en schuilplaatsen, is de wederopbouw van woningen en gemeenschapsgebouwen aan de orde van de dag. Iedereen wil het leven ook weer zo snel mogelijk hervatten, dat is zo voelbaar. Ondertussen is de hulp nog echt hard nodig, ook voor de psychische zorg en speciale aandacht voor kinderen. Die projecten lopen nog volop en bieden echt veel steun aan zoveel mensen voor wie het leven onverwachts anders is gelopen.”

Containerkamp in Islahiye gedeeltelijk gefinancierd vanuit Giro555 

Het gironummer is nog tot en met 31 december 2023 geopend. Met inmiddels een nieuwe tussenstand van ruim 127 miljoen euro, wordt er tot en met maart 2025 door de betreffende hulporganisaties achter Giro555 hulpverleend in zowel Turkije als Syrië.

Pauw in Turkije: Maandag 11 december, 21.30-22.20 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN)

Actievoorzitter Michiel Servaes bij een Safe Space van Dokters van de Wereld.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie