Veerkracht in Turkije na de aardbevingen: Ali en zijn dochter 

13 november 2023

Ali Uzuner is 82 jaar en woont in een klein Turks dorp Harbiye in Hatay, een gebied dat zwaar getroffen is door de aardbevingen begin dit jaar. Het huis waar Ali met zijn gezin woonden, was na de ramp onbewoonbaar. Zijn dochter Cemile (46) besloot daarom om zelf een kleine container in de achtertuin om te bouwen tot een huis, zodat haar vader een veilige plek had om te wonen. “Ik begrijp niet eens wat er gebeurde toen de aardbeving plaatsvond”, zegt Ali, met nog steeds angstige ogen. “Net na de aardbeving verbleven we 1 tot 2 maanden in een tent. Toen vertelde mijn dochter me dat ze dit huis ging bouwen. Mijn vrouw en ik wonen nu even niet bij elkaar. Ze woont op een andere plek met mijn andere kinderen”, vertelt Ali die momenteel samen met Cemile in de container woont. 

“De nacht van de aardbeving is als een nare droom. Wij stonden op uit bed. Er was geen elektriciteit en we gingen naar buiten. We zijn nog steeds in shock”, vertelt dochter Cemile.

Ali had jaren geleden een been verloren door een verwaarloosde wond aan zijn voet. Na de aardbeving kwam Ali erachter dat hij een soortgelijke wond aan zijn andere voet had. Hij wist dat hij snel hulp nodig had om te voorkomen dat ook zijn andere been geamputeerd zou moeten worden. 

Doordat de mobiele medische teams van Dokter van de Wereld naast de grote steden, ook de kleinere dorpen in het rampgebied bezochten, kon Ali op tijd de juiste medische hulp krijgen. Hij kreeg medicijnen en de verpleegkundigen van Dokters van de Wereld bezochten hem elke dag in het containerhuis om de wond te verzorgen.   “Er was geen communicatie meer mogelijk na de aardbeving. We hadden geen voertuigen en geen dokters. De meeste dokters hier hadden het gebied al verlaten. Toen we hoorden dat er artsen van Dokters van de Wereld naar het dorp kwamen, was ik erg opgelucht.”, vertelt Ali die momenteel aan het herstellen is en hoopt dat hij snel weer met zijn hele familie in een groter huis kan gaan wonen.

Dokters van de Wereld
In Turkije heeft Dokters van de Wereld ervaren mobiele medische teams operationeel. Elk team bestaat onder meer uit een arts, een verloskundige, een klinisch psycholoog, een maatschappelijk werker en een verpleegkundige. Zij bieden medische noodhulp. Ook bieden ze veilige ruimtes, waar vooral vrouwen en kinderen kunnen douchen, hygiëneproducten ontvangen en groeps- en individuele counseling krijgen. Via een mobiele keuken delen ze eten uit. Dokters van de Wereld is erkend door het Turkse ministerie van Volksgezondheid als een toonaangevende gezondheids-NGO in de provincie Hatay. Ze coördineren de noodhulp van alle ngo’s in het gebied en zijn bevoegd om gezondheidszorg te verlenen en medicijnen te verstrekken.

In Noordwest-Syrië was Dokters van de Wereld al actief voor de aardbevingen. Ze hebben in 8 klinieken voor eerstelijnsgezondheidszorg en 2 mobiele medische teams in West-Aleppo en Idlib. Dokters van de Wereld koopt medicijnen in die ze via onze klinieken en medische teams verstrekken.

Meer informatie over de hulpactiviteiten lees je hier op de website van van Dokters van de Wereld

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie