Vijf landen, vijf coronarampen in cijfers en beeld

Het coronavirus verwoest levens, zeker in landen waar lang niet iedereen kan rekenen op goede medische zorg en vaccins. India, dat kampt met een ongekend hevige coronagolf, is een van de landen waarvoor Giro555 in actie komt. Maar ook op andere plekken in de wereld dreigt de situatie uit de hand te lopen.

India

Aantal bevestigde coronabesmettingen: ruim 22 miljoen
Aantal bevestigde coronadoden: ruim 246.000
Aantal minstens één keer toegediende vaccins: ruim 160 miljoen

India telt meer dan 1,3 miljard inwoners en daardoor lijkt het aantal besmettingen mee te vallen. Maar elke seconde worden meer dan vier Indiërs geïnfecteerd en overlijden ruim twee patiënten per minuut aan de gevolgen van het virus. Ook in de grote steden kunnen ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet meer aan.

Nepal

Aantal bevestigde coronabesmettingen:  ruim 422.000
Aantal bevestigde coronadoden: ruim 4.300
Aantal minstens één keer toegediende vaccins: ruim 2,5 miljoen

In Nepal is het reproductiegetal van het coronavirus gestegen naar twee, het hoogste van de wereld.  Dat betekent dat het aantal besmettingen flink oploopt. Aangezien nog maar een fractie van de meer dan 29 miljoen mensen tellende bevolking is gevaccineerd, staat de toch al kwetsbare gezondheidszorg van Nepal op instorten.

Ethiopië

Aantal bevestigde coronabesmettingen: ruim 260.000
Aantal bevestigde coronadoden: ruim 3.900
Aantal minstens één keer toegediende vaccins: geen gegevens beschikbaar

Ethiopië hoort bij de door corona zwaarst getroffen Afrikaanse landen. Van de bijna 115 miljoen inwoners is maar iets meer dan 1 procent van de bevolking gevaccineerd. Het conflict in de regio Tigray verergert de situatie. Honderdduizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht. Ze leven dicht op elkaar, in slechte hygiënische omstandigheden. Daardoor kan het coronavirus zich makkelijk verspreiden.

Oeganda

Aantal bevestigde coronabesmettingen: ruim 42.420
Aantal bevestigde coronadoden: 346
Aantal minstens één keer toegediende vaccins:  bijna 1,4 miljoen

Amper één procent van de 47 miljoen inwoners van Oeganda heeft een vaccinatie gekregen. Ook in dit land loopt het aantal besmettingen snel op. Het antwoord: meer vaccins, en snel ook.

Jemen

Voor Jemen is de coronapandemie een ramp bovenop een ramp. Het land ligt door een inmiddels vijf jaar durende oorlog in puin en er heersen ziektes en voedseltekorten. In deze volgens de VN grootste humanitaire crisis ter wereld is de nood nu ongekend hoog.

Aantal bevestigde coronabesmettingen: bijna 6.500
Aantal bevestigde coronadoden: bijna 1.280
Aantal minstens één keer toegediende vaccins: geen gegevens beschikbaar

Welke hulp hebben deze en andere kwetsbare landen op korte termijn nodig?

Giro555 roept Nederland op te doneren voor:

Geef nu button

Samen in actie tegen corona. Geef nu

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie