Vliegtuig Giro555 landt in Cebu

15 november 2013

Het Nederlandse defensievliegtuig met aan boord noodhulpgoederen voor de Filipijnen landt aan het eind van de middag (omstreeks 18.30 uur Nederlandse tijd)  op het vliegveld Lapu-Lapu van Cebu. “Dit alles dankzij de  inzet van de ministeries van defensie en buitenlandse zaken en betrokken medewerkers van Nederlandse ambassades”, aldus actievoorzitter Henri van Eeghen van de Samenwerkende Hulporganisaties.

De DC-10 vertrekt rond 11.30 uur vanaf Mumbai voor een vlucht van zeven uur. Van Eeghen: “Aan boord zitten noodhulpgoederen van diverse SHO-deelnemers. Met de twee medische kits kunnen zo’n 20.000 mensen drie maanden lang basis medische hulp ontvangen. Ook zitten er speciale zeilen in, om noodonderkomens van te maken voor zo’n 2.500 families. Verder bevat de vracht  grote solar lampen, die zijn noodzakelijk om de veiligheid te vergroten, omdat in veel gebieden elektriciteit een probleem is.”

Zodra het vliegtuig is geland wordt in loodsen de vracht verdeeld, om vervolgens per vrachtwagen en boot naar de getroffenen van orkaan Haiyan te worden gebracht. Van Eeghen: “De ramp is zo groot, we werken met man en macht om zoveel mogelijk mensen van voedsel, water, medische zorg en onderdak te voorzien. Dit vliegtuig vol goederen is daarbij bijzonder welkom. Het is fijn om te zien dat we door nauw samen te werken met defensie en buitenlandse zaken deze goederen nu onder de slachtoffers kunnen verdelen.”

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie