Vluchtelingencrisis in Europa: wat hulporganisaties doen
5 september 2015De situatie van vluchtelingen in Europa is uiterst zorgwekkend. Veel hulporganisaties zijn volop aan de slag om mensen te helpen of bekijken hoe zij hun hulpverlening kunnen vergroten.
Zij vragen om de steun van de mensen in Nederland. Intussen roepen zij nationale en Europese leiders op er alles aan te doen om snel tot een gecoördineerde, goede en humane opvang van migranten en vluchtelingen te komen.
Photo credits: Stephen Ryan / IFRC
Wat is er aan de hand?
Sinds het begin van dit jaar hebben ruim 264.000 migranten en vluchtelingen via de Middellandse Zee geprobeerd Europa te bereiken. De verwachting is dat de aantallen zullen toenemen. Met name de Griekse en Italiaanse autoriteiten kunnen de toestroom nauwelijks aan en als gevolg daarvan leven talloze vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden in geïmproviseerde kampen.
Het merendeel van de mensen die in Griekenland aankomen zijn vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Irak die bescherming zoeken tegen oorlog en vervolgingen. Veel vluchtelingen reizen via Macedonië, Servië en Hongarije verder.
Komt er een Nationale Actie voor de vluchtelingencrisis?
Hulporganisaties achter Giro555 verlenen volop hulp aan vluchtelingen en migranten, zowel in de regio waar zij vandaan komen, als in Europa. Zij vragen steun via afzonderlijke rekeningnummers. De situatie is uiterst zorgwekkend. Bij blijvende politieke onwil om de opvang te verbeteren, zijn steeds meer hulporganisaties genoodzaakt hun hulp aan vluchtelingen op te schalen en mogelijk ook te vragen voor financiële steun bij het publiek. Giro555 houdt de situatie nauwlettend in de gaten.
Wat hulporganisaties nu doen
Vanwege de verslechterende situatie, de toenemende aantallen en prognoses, bekijken veel hulporganisaties op dit moment hoe zij hun hulp aan vluchtelingen in Europa kunnen vergroten. Intussen roepen zij nationale en Europese leiders op er alles aan te doen om snel tot een gecoördineerde, goede en humane opvang van migranten en vluchtelingen te komen.
Wat u kunt doen
Steun organisaties die zich inzetten voor Europese vluchtelingen. Lees hier wat zij doen:
CARE
CARE biedt samen met partnerorganisatie Novi Sad Humanitarian Center noodhulp aan vluchtelingen in Servië. De noodhulp bestaat uit het verstrekken van voedsel, water en hygiëne artikelen. Daarnaast worden families met kleine kinderen voorzien van luiers, doekjes, babyvoeding en desinfectiemiddel.
Lees meer over deze hulpverlening van CARE
Cordaid
Cordaid Mensen in Nood zorgt er samen met haar zusterorganisatie Caritas Griekenland voor dat vluchtelingen en immigranten op de Griekse eilanden Chios, Lesbos en Kos slaapzakken en matrassen krijgen. Op Kos worden kinderen dagelijks van voedsel voorzien en in de stad Athene verstrekken hulpverleners maaltijden vanuit het vluchtelingencentrum. Sociaal werkers bieden psychosociale hulp en oriëntatie. Verder worden de vluchtelingen met informatie over basisfaciliteiten, zoals ziekenhuizen, lokale organisaties en instanties geholpen. Aan de Grieks – Macedonische grens worden voedseldistributies gedaan. Cordaid verleent ook hulp in Servië met en via Caritas Servië.
Lees meer over deze hulpverlening van Cordaid
ICCO en Kerk in Actie
Hulpverleners van Kerk in Actie zetten zich binnen Europa in voor de bootvluchtelingen op Lampedusa, Sicilië en de Griekse eilanden. Op Lampedusa worden vluchtelingen door lokale organisaties opgevangen en voorzien van onder andere droge kleding. Op Sicilië is een opvanghuis voor bootvluchtelingen. Partners zorgen op Lesbos voor sanitaire voorzieningen, douches en schoon drinkwater. Daarnaast lobbyen ze op verschillende niveaus voor veilige asielroutes (“safe passages”) voor asielzoekers, zodat vluchtelingen niet afhankelijk zijn van mensensmokkelaars. In Nederland zijn vele vrijwilligers actief in de opvang en begeleiding van vluchtelingen. ICCO en Kerk in Actie roepen overheden en maatschappelijke organisaties op de krachten te bundelen en zich sterk te maken voor beter economisch perspectief voor Afrikaanse jongeren, zodat zij een toekomst veilig kunnen opbouwen in eigen land.
Lees meer over deze hulpverlening van ICCO en Kerk in Actie
Oxfam Novib
Oxfam ondersteunt zusterorganisatie Oxfam Italia. Oxfam Italia helpt vluchtelingen met het vinden van huisvesting, verstrekt kleding, medicijnen en andere basisbenodigdheden, biedt taallessen en beroepsopleidingen aan en werkt samen met andere maatschappelijke organisaties om zo de hulp aan vluchtelingen te verbeteren. In Italië trekt het mobiele team in een speciale Oxfam-bus langs opvangcentra. Juristen en psychologen staan getraumatiseerde vluchtelingen bij en helpen ze met alle mogelijke juridische problemen. Zij trainen lokale zorgverleners, zodat ook zij vluchtelingen de psychische hulp kunnen bieden die ze nodig hebben.
Lees meer over deze hulpverlening van Oxfam Novib
Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis geeft (financiële) steun aan de zusterorganisaties in onder andere Griekenland, Italië, Bulgarije, Servië, Macedonië, Hongarije en Turkije. Rode Kruis-vrijwilligers verlenen humanitaire hulp aan de vluchtelingen en migranten. Ook op de Griekse eilanden Kos, Lesbos, Chios, Kreta, Rhodos en Samos krijgen zij hulp. De hulpverleners zorgen voor de distributie van eten, water en hygiënepakketten. Ook wordt er gezorgd voor medische- en psychosociale hulp en helpt het Rode Kruis bij het terugvinden van vermiste familieleden.
Daarnaast helpt het Rode Kruis in Nederland; zo herstellen ze contact tussen asielzoekers in asielzoekerscentra en hun familie, ondersteunen slachtoffers van mensenhandel en lobbyen voor verbetering van de zorg voor ongedocumenteerden. Het Rode Kruis houdt zorgvuldig in de gaten of er noodhulp in Nederland nodig is.
Lees meer over deze hulpverlening van het Rode Kruis
Save the Children
Noodhulpteams van Save the Children zijn actief in o.a. Italië en Griekenland en doen er alles aan om de vluchtelingenkinderen en hun families de hulp te geven die ze zo hard nodig hebben. OP de Griekse eilanden bieden ze tenten, hygiëne kits en hulpgoederen en In Italië zijn er kindvriendelijke aankomst- en opvangcentra, mobiele opvangplekken en psychosociale hulp in o.a. Rome en Milaan, Sicilië en Lampedusa.
Lees meer over deze hulpverlening van Save the Children
Stichting Vluchteling
Hulpverleners van Stichting Vluchteling en partner International Rescue Committee zijn sinds begin juli actief op Lesbos en zorgen daar voor sanitaire voorzieningen, douches en schoon drinkwater Ze richten zich op verbetering van de hygiëne op de opvangplekken en zorgen dat vuilnis wordt opgehaald. Daarnaast gaan ze persoonlijke hygiëne kits, winterkits en baby kits uitdelen en voorlichting geven.In het laatste weekeinde van augustus besloten de Griekse autoriteiten, ondanks de enorme toestroom, het aantal bussen naar de hoofdstad te beperken. Honderden vluchtelingen – waaronder moeders met jonge kinderen – werden gedwongen in de hitte 70 kilometer te voet af te leggen. Hulpverleners van het IRC deelden toen voedsel en water uit en regelden extra bussen om vluchtelingen van de kust naar het registratiekantoor in Mytilini te brengen.
Lees meer over deze hulpverlening van Stichting Vluchteling
Terre des Hommes
Terre des Hommes werkt in deze vluchtelingencrisis zelf of via partners, in Duitsland, Italië, Kreta, Griekenland, Malta en Hongarije. Op Sicilië bieden hulpverleners kindvriendelijke ruimtes en psychosociale hulp aan vluchtkinderen en hun verzorgers. Extra aandacht gaat hierbij uit naar kinderen die zonder begeleiding aankomen. In Milaan delen ze water, voedsel en kleding uit. Ze steunen partnerorganisaties om vluchtelingen op te vangen in hun land, met water, voedsel en eerste benodigdheden als hygiëneartikelen en kleding, maar ook met kindvriendelijke ruimtes, psychosociale hulp en juridisch advies.
Lees meer over deze hulpverlening van Terre des Hommes
UNICEF
UNICEF zorgt voor water en voedzame biscuits aan de grens voor de vluchtelingen vanuit Syrië. Aan de grens van Griekenland en Macedonië is bij Geveglija een opvangruimte voor kinderen ingericht. Vrouwen en kinderen krijgen hier hulp. In lidstaten van de Europese Unie is UNICEF actief door overheden aan te spreken en bij hen te pleiten voor een humane en kindvriendelijke asielprocedure en opvang waarin het belang van het kind voorop staat.
Lees meer over deze hulpverlening van UNICEF
World Vision
World Vision is actief in Servië en richt zich daar in eerste instantie op moeders met kleine kinderen en op alleenreizende kinderen. World Vision deelt babykits uit met o.a. luiers, vochtige doekjes en zeep. Daarnaast verspreidt World Vision ook familiepakketten met voedsel, water, handdoeken en vuilniszakken. In de voorbereiding op de winter maakt World Vision ook winterpakketten klaar met o.a. winterkleding, schoenen en dekens.
Lees meer over deze hulpverlening van World Vision
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie