Vluchtelingencrisis: wat doen hulporganisaties in Europa?

9 maart 2016

Volgens de Verenigde Naties (UNHCR) hebben sinds 2015 al 1.12 miljoen vluchtelingen  via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa gemaakt. Nog nooit zijn er zo veel mensen tegelijk bereid geweest om hun land onder zulke gevaarlijke en zelfs dodelijke omstandigheden te ontvluchten. De hulporganisaties voeren geen gezamenlijke Giro555 campagne, wel zijn bijna alle organisaties achter Giro555 bezig met hulpoperaties voor vluchtelingen. Hun hulpverleners werken met man en macht om de situatie te verlichten. Steun hen bij hun inzet voor vluchtelingen. 

Zo’n 30.000 vluchtelingen zitten op dit moment vast op verschillende plekken in Griekenland. In Idomeni wachten 10.000 mensen tot ze de grens over mogen steken. Deze alarmerende cijfers werden afgelopen week gepubliceerd door het Rode Kruis.

Erbarmelijke omstandigheden
Sinds Oostenrijk en andere landen langs de Westerse Balkanroute het aantal vluchtelingen dat toegang krijgt hebben verlaagd, blijft het aantal gestrande vluchtelingen toenemen. Niet alleen in Idomeni, maar ook in Athene, Lesbos, Chios en Samos zijn duizenden mensen gestrand. De opvanglocaties zitten overvol en er is een groot tekort aan kraanwater, voedsel en toiletten.

Een overzicht van wat de hulporganisaties doen en hoe u hen kunt helpen:

CARE
CARE heeft de afgelopen maanden op verschillende plaatsen hulp geboden aan de vluchtelingen. In Servië vond samen met partnerorganisatie Novi Sad Humanitarian Center noodhulp plaats aan vluchtelingen. De noodhulp bestond uit het verstrekken van voedsel, water en hygiëne artikelen. Daarnaast worden families met kleine kinderen voorzien van luiers, doekjes, babyvoeding en desinfectiemiddel. Ook in Kroatië richtte CARE zich op noodopvang. In samenwerking met de lokale partner Volunteer Center Osijek werd aan duizenden vluchtelingen voedsel- en hygiënepakketten en warme en beschermende kleding uitgereikt. Ook de bijna 150 vrijwilligers in het kamp kregen van CARE ondersteuning in de vorm van voedselpakketten, transport naar het kamp en psycho-sociale ondersteuning.

Met het actieblog Whocares biedt CARE tenslotte een podium voor inspirerende initiatieven voor het helpen van vluchtelingen in Nederland en de rest van Europa (whocares.me).

Op de website van CARE vindt u meer informatie.

Cordaid
Langs de route en in opvangkampen in Griekenland, Servië en Kroatië delen hulpverleners van Cordaid voedsel, regenjassen, slaapzakken en dekens uit. Ook zorgen ze dat er mobiele douches, toiletten en spullen voor de persoonlijke hygiëne zijn, zoals zeep, luiers en maandverband. Daarnaast bieden ze psychosociale hulp, om mensen te helpen met het verwerken van hun trauma’s. Aan de Grieks – Macedonische grens delen tientallen vrijwilligers elke dag kleding en tassen vol biscuitjes, fruit en flesjes water uit. Tot nu toe zijn er 80.000 voedselpakketten uitgedeeld, 4.000 regenjassen en meer dan 2.000 rugzakken. Ook zijn 40 chemische toiletten en 5 douchecabines geplaatst.

Cordaid verleent ook hulp in Kroatië en in Servië met en via Caritas Servië. In Belgrado delen medewerkers voedsel, hygiëneartikelen, schoenen en kleren uit aan  vluchtelingen. Sinds september 2015 heeft Caritas Servië circa 150.000 migranten geholpen.

Op de website van Cordaid vindt u meer informatie en de mogelijkheid om te doneren.

ICCO en Kerk in Actie
Hulpverleners van Kerk in Actie zetten zich binnen Europa in voor de bootvluchtelingen op Lampedusa, Sicilië en de Griekse eilanden. Op Lampedusa worden vluchtelingen door lokale organisaties opgevangen en voorzien van onder andere droge kleding. Op Sicilië is een opvanghuis voor bootvluchtelingen. Partners zorgen op Lesbos voor sanitaire voorzieningen, douches en schoon drinkwater. Daarnaast lobbyen ze op verschillende niveaus voor veilige asielroutes (“safe passages”) voor asielzoekers, zodat vluchtelingen niet afhankelijk zijn van mensensmokkelaars. In Nederland zijn vele vrijwilligers actief in de opvang en begeleiding van vluchtelingen. ICCO en Kerk in Actie roepen overheden en maatschappelijke organisaties op de krachten te bundelen en zich sterk te maken voor beter economisch perspectief voor Afrikaanse jongeren, zodat zij een toekomst veilig kunnen opbouwen in eigen land.

Meer over de hulpverlening van ICCO en Kerk in Actie leest u op de website.

Oxfam Novib
In Sicilië ondersteunt Oxfam een netwerk van organisaties die psycho-sociale hulp, onderdak en juridische ondersteuning aan migranten en minderjarigen bieden.

In Servië en Macedonië geven vrijwilligers van Oxfam informatie en juridisch advies. Bijvoorbeeld over de prijzen en de meest geschikte route voor het vervolg van de reis, asielprocedures, hoe mensen zichzeld kunnen beschermen tegen o.a. mensensmokkel en geweld. Daarnaast verleent Oxfam psychosociale hulp en helpen mensen op weg naar andere instanties. Oxfam deelt Winterization items, hygiene kits (zeep tandpasta, deo, natte doekjes), dignity kits: maandverband, ondergoed); kleding (jogging pakken, t-shorts) uit. Ook verstrekken ze voedsel en warme dranken.

Ook in Griekenland is Oxfam actief. Hulpverlening is gefocussed op Lesbos, waar 60% van de migranten en vluchtelingen vanuit Turkije aankomen. Hier wordt door vrijwilligers en hulpverleners gewerkt aan reparatie en aansluiting van warme sanitaire voorzieningen. Ook delen ze in samenwerking met andere hulporganisaties voedsel uit, winterization items zoals schoenen, tassen, hoofdlampen, thermo-ondergoed en slaapzakken. Daarnaast worden dekens opgehaald, gewassen en opnieuw gedistribueerd, om de hoeveelheid afval te beperken.

In de komende maanden zullen de activiteiten worden uitgebreid met zogenaamde protection activiteiten, zodat de meest kwetsbare mensen door kunnen worden verwezen naar gespecialeerde hulpverleners (zoals psycho-sociale hulp, medische hulp, juridische hulp).

Meer over de hulpverlening van Oxfam vindt u op de website.

Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis geeft (financiële) steun aan de zusterorganisaties in onder andere Griekenland, Italië, Bulgarije, Servië, Macedonië, Hongarije en Turkije. Rode Kruis-vrijwilligers verlenen humanitaire hulp aan de vluchtelingen en migranten. Ook op de Griekse eilanden Kos, Lesbos, Chios, Kreta, Rhodos en Samos krijgen zij hulp. De hulpverleners zorgen voor de distributie van eten, water en hygiënepakketten. Ook wordt er gezorgd voor medische- en psychosociale hulp en helpt het Rode Kruis bij het terugvinden van vermiste familieleden.
Daarnaast helpt het Rode Kruis in Nederland; zo herstellen ze contact tussen asielzoekers in asielzoekerscentra en hun familie, ondersteunen slachtoffers van mensenhandel en lobbyen voor verbetering van de zorg voor ongedocumenteerden. Het Rode Kruis houdt zorgvuldig in de gaten of er noodhulp in Nederland nodig is.

Op de website van het Rode Kruis vindt u meer informatie en de gelegenheid te doneren.

Save the Children
Noodhulpteams van Save the Children zijn actief in o.a. Italië en Griekenland en doen er alles aan om de vluchtelingenkinderen en hun families de hulp te geven die ze zo hard nodig hebben. Op de Griekse eilanden bieden ze tenten, hygiëne kits en hulpgoederen en In Italië zijn er kindvriendelijke aankomst- en opvangcentra, mobiele opvangplekken en psychosociale hulp in o.a. Rome en Milaan, Sicilië en Lampedusa. Save the Children is ook actief in de landen waar veel asiel wordt aangevraagd, zoals bijvoorbeeld Duitsland. Hier helpen ze kinderen en hun families te begrijpen wat hun rechten zijn en hoe ze toegang krijgen tot (gezondheids)zorg en hulp.

Daarnaast vormt Save the Children samen met UNICEF en WarChild een coalitie voor vluchtelingkinderen genaamd ‘Move Forward‘, waarmee ze kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra recreatieve activiteiten aanbieden.

Op de website van Save the Children vindt u meer informatie en de mogelijkheid te doneren.

Stichting Vluchteling
Hulpverleners van Stichting Vluchteling en partner International Rescue Committee  zijn sinds juli 2015 actief op Lesbos. Er is hard gewerkt aan het opknappen en uitbreiden van opvangkamp Kara Tepe bij Mytilini. De sanitaire voorzieningen zijn nu veel beter. Daarnaast is werk gemaakt van het verbeteren van de watervoorziening en is er verlichting aangelegd. Er worden ook persoonlijke hygiëne kits en babykits uitgedeeld. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan de hulp aan en opvang van de meest kwetsbare vluchtelingen, zoals alleenreizende kinderen of vrouwen, oudere vluchtelingen die slecht ter been zijn en jonge gezinnen. In december is in het noorden van het eiland (bij Molyvos) het door ons gebouwde ‘transitkamp’ Apanemo in gebruik genomen. Dit is de eerste opvang na aankomst op de stranden. In Apanemo kunnen de vluchtelingen even op adem komen, na de soms angstige overtocht op gammele bootjes. Ze kunnen er overnachten om dan de volgende dag de bus naar de registratie in Mytilini te nemen.

Op de website van Stichting Vluchteling vindt u meer informatie.

Terre des Hommes
Terre des Hommes werkt in deze vluchtelingencrisis zelf of via partners, in Duitsland, Italië, Kreta, Griekenland, Malta en Hongarije. Op Sicilië bieden hulpverleners kindvriendelijke ruimtes en psychosociale hulp aan vluchtkinderen en hun verzorgers. Extra aandacht gaat hierbij uit naar kinderen die zonder begeleiding aankomen. In Milaan delen ze water, voedsel en kleding uit. Ze steunen partnerorganisaties om vluchtelingen op te vangen in hun land, met water, voedsel en eerste benodigdheden als hygiëneartikelen en kleding, maar ook met kindvriendelijke ruimtes, psychosociale hulp en juridisch advies.

Op de website van Terre des Hommes lees je meer.

UNICEF
UNICEF heeft opvangcentra opgezet voor vluchtelingen langs de route in Griekenland, Macedonië, Servië en Kroatië. Kinderen kunnen hier veilig verblijven terwijl hun ouders bezig zijn met het verder uitzetten van hun reis. Ze kunnen er spelen en de ontberingen van onderweg van zich af zetten. Ook zorgt UNICEF voor medische en psychologische zorg. Gezinsleden die elkaar onderweg kwijt zijn geraakt kunnen via deze opvangplekken contact leggen met elkaar. In de centra kunnen gezinnen veilig overnachten. Zij krijgen er eten, drinken, (baby)kleding en dekens. Vanuit de centra trekken hulpverleners naar meer afgelegen plekken waar vluchtelingen passeren of stranden om ook daar hulp te verlenen. De komende maanden zal UNICEF meer centra oprichten om nog meer vluchtelingenkinderen te helpen tijdens hun moeilijke en zware reis. Daarnaast spreekt UNICEF Europese overheden aan op een meer humane en kindvriendelijke asielprocedure en opvang waarin het belang van het kind voorop staat.

UNICEF vormt samen met Save the Children en WarChild een coalitie voor vluchtelingkinderen genaamd ‘Move Forward‘, waarmee ze kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra recreatieve activiteiten aanbieden.

Lees meer over de hulpverlening van UNICEF op de website.

World Vision
World Vision is actief in Servië en richt zich daar in eerste instantie op moeders met kleine kinderen en op alleenreizende kinderen. World Vision deelt babykits uit met o.a. luiers, vochtige doekjes en zeep. Daarnaast verspreidt World Vision ook familiepakketten met voedsel, water, handdoeken en vuilniszakken. Ook maakt World Vision winterpakketten klaar met o.a. winterkleding, schoenen en dekens. De nood is extra groot omdat een aantal landen de grenzen heeft gesloten of mondjesmaat vluchtelingen doorlaat.

Op de website van World Vision vindt u meer informatie en de mogelijkheid te doneren.

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie