Vluchten, verlies en hoop: verhalen uit Gaza en Libanon
4 november 2024Miljoenen mensen in het Midden-Oosten voelen dagelijks de impact van het conflict. Zoals de 14-jarige Menna Saada uit Gaza, die verblijft in een opvanglocatie waar het allesbehalve veilig is. Of de 60-jarige Laudy El Alam, die met haar man hun huis in Libanon moest ontvluchten, en nu probeert een nieuw leven op te bouwen met de beperkte middelen die ze hebben.
Lichtpuntjes in Gaza
Menna Saada (14) verblijft al maanden in het Al Zaweideh-kamp in Gaza. Hoewel het een veilige plek zou moeten zijn, is de realiteit anders. “Zoveel mensen van wie ik hou, zijn gestorven”, vertelt het meisje. “Het is totaal niet veilig, maar we proberen eraan te wennen. Er is geen andere keuze.”
Ondanks de onveiligheid in de opvanglocatie zet Menna zich in als vrijwilliger om activiteiten te organiseren voor andere kinderen. Een lichtpuntje in een moeilijke tijd. “We zingen en dansen samen. Het is een goed gevoel om kinderen te laten lachen en leuke dingen te doen”, vertelt ze.
Bekijk hier het verhaal van Menna.
Hoop op herstel
Toch is het soms erg moeilijk om te kunnen lachen in Gaza. Bijvoorbeeld voor Jana. Het meisje overleefde een luchtaanval waarbij haar huis verwoest werd en haar neefjes omkwamen. Zelf raakte ze gewond aan haar ogen en gezicht. Samen met haar vader zoekt ze hulp in het ziekenhuis, in de hoop op herstel. Ze wacht nu op een specialistische behandeling in het buitenland. “Ik heb geen speelgoed meer”, vertelt Jana vanuit de kleine tent waar ze met haar vader verblijft. “Ik wil gewoon terug naar huis.”
Jana voor haar tent. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft een medisch-chirurgisch team ingezet in het European Gaza Hospital om de capaciteit te vergroten en de meest ernstige gevallen te behandelen.
Economische crisis verergert
Niet alleen voor kinderen is de situatie moeilijk, ook ouderen lijden onder de gevolgen van het conflict. Laudy El Alam (60) vluchtte samen met haar man uit Rmeich, een dorp in het zuiden van Libanon, naar hun dochter in een andere regio in het land. Hoewel het weerzien zorgde voor vreugde, viel het niet mee om een nieuw bestaan op te bouwen. Het geweld heeft een enorme impact op de economische crisis die er al is in Libanon. Hierdoor neemt de armoede steeds verder toe. Ook de familie El Alam raakt dit hard. Er was niet genoeg geld voor voedsel. Gelukkig kregen ze via een lokale partner van Kerk in Actie een pakket vol basisbehoeften. Een medewerker vertelt: ‘’Het gaat niet alleen om de spullen, maar het feit dat er iemand naar hen omkijkt en hun nood ziet, is minstens zo belangrijk.”
De Libanese familie El Alam ontvangt een pakket met basisbenodigdheden van een lokale partner van Kerk in Actie.
Helpen is nog steeds mogelijk. Menna heeft het recht om plezier te hebben, en Jana verdient herstel. Ook ouderen zoals Laudy verdienen het om een nieuw bestaan op te bouwen. Wil jij helpen? Geef dan op Giro555 voor de slachtoffers in het Midden-Oosten.