Vrachtwagen hulpgoederen vast op Cebu

16 november 2013

Het actieteam van de Samenwerkende Hulporganisaties meldt zojuist dat een vrachtwagen met Nederlandse hulpgoederen vast staat op Cebu. Ook een vrachtwagen met Amerikaanse hulpgoederen staat vast. het knelpunt is de ferry tussen de eilanden Cebu en Leyte. Op dit moment zijn de noodhulpexperts ter plekke bezig om andere manieren van transport te organiseren. Zij hopen daarover zo snel mogelijk nieuws te ontvangen.

De vrachtwagen is geladen met zo´n 2.000 tentzeilen. Intussen hebben hulporganisaties verschillende alternatieve aanvoerroutes in gebruik en zijn bezig om hulpgoederen te distribueren, maar niet op de grote schaal als ze zouden willen. “Het is frustrerend. Mensen hebben nu onderdak nodig, maar om hen verantwoord te bereiken kost enkele dagen”, zegt actievoorzitter Henri van Eeghen.

Vervoer in het rampgebied is een groot probleem, blijkt ook aan de updates die UN OCHA geeft. Noodhulpdeskundigen zijn dag en nacht in de weer om de routes open te krijgen en grootschalig hulp te kunnen afleveren. Zij schatten in dat ze nog een paar dagen tot een week nodig hebben om dat goed op gang te krijgen. Zo zet het Amerikaanse leger momenteel landingsvaartuigen in om spullen tussen de eilanden te vervoeren.

Worldvision heeft inmiddels 4.000 mensen op Cebu kunnen helpen aan eten en hygiënekits en er is een vracht onderweg naar Leyte waar het begin deze week zal worden uitgedeeld. Cordaid partner Caritas deelde eerder al 18.000 tentzeilen uit.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie