Yuliia: ‘Het leed van kinderen vind ik het allermoeilijkst’

Midden in een voortdurende oorlog is het moeilijk om iets te plannen. Maatschappelijk werker Yuliia ondersteunt families en kinderen getroffen door het gewapende conflict in Oekraïne. Yuliia: “We plannen zoveel mogelijk, maar krijgen vaak ineens een dringend telefoontje.”

Het moeilijkste aan het werk van Yuliia is het leed dat ze ziet bij de kinderen. Veel van haar patiënten zijn achtergelaten, verwaarloosd of hebben hun ouders verloren tijdens de oorlog. Zoals het ontheemde gezin dat Yuliia op dit moment begeleidt:

“We ondersteunen een gezin dat Marioepol ontvluchtte – een verhaal vol tragedie. Samen met hun oma kwamen de twee jonge kinderen naar Zakarpattia. Hun moeder, vader en broertje zijn omgekomen in de oorlog. Plotseling overlijdt ook hun oma. De kinderen blijven achter bij hun 20-jarige tante, met een pasgeboren baby.”

Lachen als medicijn tegen stress
Humor werd voor Yuliia een manier om met haar emoties en spanningen om te gaan: “Iedereen is nu zo gestrest. Het helpt enorm om mijn gedachten met collega’s te delen en soms een beetje plezier te hebben.” Ondanks de uitdagingen in haar werk, voelt ze zich dankbaar wanneer haar gezinnen weer enige stabiliteit, werk en rust vinden.

Maatschappelijk werker Yuliia Makar werkt bij het City Center for Social Services in Chop, Zakarpattia Oblast in Oekraïne. Ze volgde meerdere trainingen van de organisatie ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in het herkennen van en omgaan met psychotrauma bij gezinnen getroffen door oorlog en geweld. Ook kreeg ze ondersteuning van ARQ in zelfzorg en stressmanagement.

Maatschappelijk werker Yuliia uit Zakarpattia tijdens de ARQ training in de 7ROSES methodiek. Beeld: ARQ

ARQ
ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum is het expertisecentrum op het gebied van psychotrauma. ARQ ondersteunt Oekraïense psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers met aanvullende kennis en vaardigheden over thema’s als complex trauma, seksueel geweld, rouw, huiselijk geweld en zelfzorg. ARQ richt zich voornamelijk op zorgverleners die werken met de meest kwetsbare doelgroepen, waaronder kinderen en gezinnen, ontheemden en slachtoffers van seksueel geweld. Lees HIER meer over deze hulp.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie