“Dankzij Dokters van de Wereld kregen we weer hoop tijdens deze catastrofe”

De Turkse Yeşim (30) overleefde de verwoestende aardbevingen in het zuidoosten van Turkije, maar woont sindsdien met haar gezin in een tent in Samandag, een plaats in de provincie Hatay. Toen haar baby door de vrieskou bronchitis kreeg, bood Dokters van de Wereld uitkomst.

Yeşim Kapı met haar dochter Zümrüt uit Samandağ, Hatay.

Het was de enorme vrieskou en hun kwetsbare onderkomen waardoor Zümrüt – Yeşims baby van zeven maanden – bronchitis kreeg. Ze had dringend medische hulp nodig, maar alle ziekenhuizen en gezondheidsinfrastructuur waren verlamd in Hatay en Yeşim kon geen enkele medische dienst bereiken.

“Uiteindelijk kregen we het bericht dat Dokters van de Wereld hier vlakbij gezondheidszorg verleent,” vertelt Yeşim. “Ik bracht mijn baby direct naar hun medische unit en daar hebben ze heel goed voor haar gezorgd. Dankzij hen is mijn dochtertje genezen.”

Yeşim Kapı in gesprek met Özlem Çökmez, hulpverlener bij Dokters van de Wereld.

Dokters van de Wereld Turkije is onderdeel van het internationale Médecins du Monde-netwerk en aangesloten bij Giro555. De hulpverleners van Dokters van de Wereld Turkije organiseerden daarnaast ook een reeks voorlichtingen en begeleidden Yeşim en andere vrouwen bij gezinsplanning, moeder-kind onderwijs en bieden postnatale zorg.

“Zij gaven mij het gevoel van vertrouwen terug,” zegt Yeşim. “De hulpverleners van Dokters van de Wereld zoeken ons regelmatig op en behoeden onze kinderen voor besmettelijke ziekten. Alleen al het feit dat iemand ons helpt en naar ons luistert is zo fijn. Zij geven ons kracht en houden onze hoop levend te midden van deze voortdurende catastrofe.”

Zümrüt, Yeşim’s dochter van 7 maanden, is inmiddels weer gezond en volledig hersteld van bronchitis met de steun van Giro555. Het medische team van Dokters van de Wereld Turkije bezoekt Yeşim en haar familie nog altijd regelmatig om de medische situatie en behoeften van het gezin te controleren.

Yeşim Kapı en haar familie samen met Özlem Çökmez, hulpverlener bij Dokters van de Wereld in hun tuin in Samandağ, Hatay.

Dokters van de Wereld
Dokters van de Wereld Nederland is onderdeel van het internationale Médecins du Monde-netwerk. Bij dit internationale netwerk zijn 17 organisaties uit verschillende landen aangesloten. In Turkije zijn ervaren mobiele medische teams actief van Dokters van de Wereld. Elk team bestaat onder meer uit een arts, een verloskundige, een klinisch psycholoog, een maatschappelijk werker en een verpleegkundige. Zij bieden medische noodhulp maar ook veilige ruimtes waar vooral vrouwen en kinderen kunnen douchen, hygiëneproducten ontvangen en groeps- en individuele counseling krijgen. Ook delen zij via een mobiele keuken eten uit. Dokters van de Wereld is erkend door het Turkse ministerie van Volksgezondheid als een toonaangevende gezondheidsorganisatie in de provincie Hatay. Ze coördineren de noodhulp van alle ngo’s in het gebied en zijn bevoegd om gezondheidszorg te verlenen en medicijnen te verstrekken.

In Noordwest-Syrië was Dokters van de Wereld al actief voor de aardbevingen. Ze hebben in 8 klinieken voor eerstelijnsgezondheidszorg en 2 mobiele medische teams in West-Aleppo en Idlib. Dokters van de Wereld koopt medicijnen in die ze via onze klinieken en medische teams verstrekken.

Meer informatie over de hulpactiviteiten lees je hier op de website van van Dokters van de Wereld

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie