Blog: Van olielamp naar halogeen

Olielamp. Dat is de wat Panlap betekent. Het is de naam van het kliniekje vlakbij Makeni, dat wij vandaag bezoeken als delegatie van Giro555. Deze plek was uitgestorven in de tijd van ebola. Niemand durfde er te komen. Het gerucht ging dat medisch personeel niet genas, maar het dodelijke virus juist verspreidde. Dat je niet levend uit het ziekenhuis zou komen.

“Ebola heeft niet alleen directe slachtoffers gemaakt. Velen stierven omdat ze geen behandeling zochten, aan malaria, diaree en tijdens bevallingen. We hadden hen kunnen helpen”, zegt hoofdverpleegkundige Fatmata Mata Thoronka.

Tijdens de epidemie ging Cordaid, in samenspraak met ambtenaren en medisch personeel, aan de slag met resultaatgerichte financiering van 105 gezondheidsposten. Met geld van Giro555. Voor elke goed uitgevoerde bevalling, elk consult en elke vaccinatie kregen klinieken een klein bedrag. Dat de medische handelingen inderdaad werden uitgevoerd, werd gecheckt door een groep speciaal opgeleide verifiers.

De inkomsten mochten de klinieken voor een deel gebruiken voor salarissen en het andere deel mochten ze naar eigen eer en geweten besteden. Het gevolg: de motivatie van de medewerkers nam toe, en daarmee ook de kwaliteit van de zorg en het aantal patiënten dat zorg zoekt.

Nu ruikt het in Panlap naar verf. Vroedvrouw Ramata Kennedy Konfeh loopt trots rond en wijst aan wat er allemaal is opgeknapt. “Deze kast. Deze deuren. Deze klok. Dit bed. De gordijnen. Allemaal gekocht van de opbrengsten. En het belangrijkste: kijk, we hebben elektriciteit. We kunnen de koelkast gebruiken om medicijnen en vaccinaties op te slaan. En we hebben licht.”

Deze aanpak smaakt naar meer. Daarom spreek ik deze dagen met hoge ambtenaren op het Ministerie voor gezondheidszorg in Sierra Leone om deze wijze van financiering van gezondheidklinieken ook in de toekomst mogelijk te maken. En zo structureel de gezondheidszorg van dit land te verbeteren. Zodat ik bij mijn volgende bezoek aan Sierra Leone ontdek dat Panlap is omgedoopt tot Gloeilamp. Of wie weet: Halogeen.

Credits: Simone Filippini, CEO Cordaid

Beeld: Arie Kievit

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie