Hulp voor Oekraïners in overstroomde gebieden nog steeds in volle gang

Sinds het begin van het conflict werkt Cordaid, een van deelnemende hulporganisaties achter Giro555, samen met haar zusterorganisaties om de getroffen Oekraïense bevolking te steunen. Op 6 juni 2023 werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de al tragische situatie in Oekraïne: een explosie bij de Kakhovka-dam in de Cherson regio veroorzaakte een enorme overstroming. Het aantal getroffen mensen werd geschat tussen de 16.000 en 40.000. Met steun van Cordaid voorzien lokale hulporganisaties in hun noden.

Vrijwilligers van Caritas leveren schoon drinkwater aan mensen in de overstroomde gebieden. Beeld: Caritas

Waterverontreiniging is een van de grootste uitdagingen in het gebied. Verschillende fabrieken zijn beschadigd en de lekkende chemicaliën vormen een bedreiging voor de gezondheid van de bevolking. Het lage waterpeil in het stuwmeer heeft ook gevolgen voor de watervoorziening in de getroffen steden en dorpen, en zelfs ver daarbuiten.

Direct in actie na de Kakhovka-ramp
De lokale Caritas-organisaties kwamen onmiddellijk na de explosie in actie en bieden hulp in de moeilijk bereikbare gebieden in de regio’s Kherson, Dnipropetrovsk en Mykolaiv. Een deel van de opbrengsten van de Giro555-actie in 2022 voor Oekraïne gaat naar de hulpverlening in dit rampgebied.

Noodhulp in de overstroomde gebieden (juli 2023):

In de komende maanden zal Caritas schoon water en hygiëneproducten blijven leveren, aangezien het filterstation en de waterreservoirs nog steeds niet goed werken. De hulpverleners zullen ook werken aan het herstel van de riolering en de funderingen van huizen en gebouwen om te voorkomen dat deze instorten.

Vrijwilligers van Caritas leveren schoon drinkwater aan mensen in de overstroomde gebieden. Beeld: Caritas

Wat we tot nu toe in Oekraïne hebben bereikt
Sinds het begin van het conflict heeft Cordaid met het netwerk van Caritas meer dan 4,5 miljoen activiteiten uitgevoerd en bijna 3 miljoen Oekraïners geholpen. Hieronder vind je een selectie van de activiteiten en resultaten. Onderstaande cijfers zijn bekostigd met Giro555 donaties én de eigen fondsenwerving van Cordaid.

Meer weten?
Bekijk dan het overzicht van de hulp die de organisaties achter Giro555 bieden. De donatiemogelijkheid is gesloten bij Giro555. De hulporganisaties achter Giro555 blijven met de actieopbrengst nog tot eind februari 2025 hulp bieden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie