Noodonderwijs op radio en TV in Sierra Leone


Leraren in Sierra Leone nemen hun radioles op in een studio. Foto: UNICEF

Kinderen in Sierra Leone kunnen weer schoollessen volgen, maar nu via radio en TV. Sinds de uitbraak van het ebolavirus in Sierra Leone zijn scholen in het hele land gesloten. UNICEF heeft het ministerie van Onderwijs in Sierra Leone geholpen met de opzet van een lesprogramma dat via de ether wordt uitgezonden. Doel is om 1,7 miljoen kinderen te bereiken die geen toegang hebben tot goed onderwijs. UNICEF is één van de hulporganisaties achter Giro555.

De kinderen krijgen via radio en TV les in bijvoorbeeld Engels, wiskunde en maatschappijleer. Cursussen worden ontwikkeld door professionele docenten en uitgezonden via meerdere stations om de leerlingen thuis te bereiken. De radiolessen zijn ook te beluisteren met een mobiele telefoon.  Mobieltjes zijn wijdverspreid in Sierra Leone en minder afhankelijk van het haperende elektriciteitsnet. Via het onderwijsprogramma worden kinderen ook voorgelicht over hygiëne en handen wassen om de verspreiding van ebola tegen te gaan.


Kinderen in Sierra Leone luisteren aandachtig naar de radioles Foto: UNICEF

Mohamed Barrie, een jongen van 14 jaar uit de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, zat op de middelbare school toen ebola uitbrak. Hij is erg blij met het onderwijsprogramma dat hij thuis kan volgen. “Onderwijs is belangrijk om succes te krijgen in het leven,” zegt de 14-jarige. “De introductieles van sociale studies was erg interessant. Wetenschap vond ik wat minder. Ik houd meer van robots en wil me verdiepen in technologie.”

 In Sierra Leone gingen tot de uitbraak van ebola driekwart van de kinderen naar de basisschool en ruim een derde naar de middelbare school. “Goed onderwijs is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, maar ook van belang voor de hele samenleving”, stelt Roeland Monasch, directeur van UNICEF in Sierra Leone.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie