Noodopvang aan Hongaarse grens

Terwijl mannen tussen 18 en 60 jaar Oekraïne niet uit mogen, omdat ze moeten vechten, verlaten vrouwen, kinderen en ouderen de gebieden waar de crisis het hevigst is. In het Hongaarse grensdorp Barabás komen dagelijks duizenden Oekraïense vluchtelingen aan. Kinderen zoals Antónia en Galyna en Daryna. Ze krijgen eten, drinken, kunnen zich opfrissen en blijven slapen als ze dat willen.

De 10-jarige Antónia en haar 3-jarige zus Galyna wonen dicht bij de Krim. Ze moesten zó snel samen met hun familie hun huis verlaten, dat ze alleen een speeltje en een kleurboek mee konden nemen. Dat kleurboek hebben ze inmiddels weggegeven aan een klein meisje dat helemaal geen speelgoed bij zich had. 

Het is improviseren aan de grens bij het Hongaarse dorp van slechts 700 inwoners. De bewoners geven zelf wat ze maar kunnen om het leed te verzachten, dat ze onder hun ogen zijn gebeuren. Professionele hulp van buiten is zeer welkom in deze kleine grensplaats. Met geld van Giro555 is, via Kerk in Actie (een van elf hulporganisaties achter Giro555), een Hongaarse hulporganisatie direct aan de slag gegaan: tenten zijn opgezet van waaruit het water, voedsel en de hygiënepakketten worden verspreid. Zij regelen de hele logistiek om de juiste spullen op de juiste plaats te krijgen.

Daryna is met haar moeder en zusje gevlucht. Terwijl de kinderen aan het spelen zijn met wat er in het centrum ligt, wisselen de moeders hun opluchting en zorgen uit. Ze hebben het gered, de lange reis van duizend kilometers om hier in Hongarije aan te komen. Hier zijn ze veilig, maar hoe nu verder? En hoe gaat het met de mannen en familie die achterbleef? De zorgen blijven, maar de opvang aan de Hongaarse grens wordt enorm gewaardeerd. Even een plek om tot rust te komen en verdere plannen te maken.

Lees hier meer over de hulp die de organisaties achter Giro555 bieden. Wil je op de hoogte blijven over de hulpverlening? Geef je hier op voor de hulp-update.

Foto’s: Antti Yrjönen

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie