Waarom is er nog geen Giro555 actie voor Gaza?
4 februari 2024Het aanhoudende geweld in Gaza heeft na drie maanden gezorgd dat meer dan twee miljoen mensen dringend hulp nodig hebben. Met ruim 25.000 doden, waarvan bijna de helft kinderen, spreken de verschillende hulporganisaties die daar ter plekke zijn, van een humanitaire ramp. Ze werken zelf onder levensgevaarlijke omstandigheden om de mensen daar te helpen. De hoogste tijd voor een grote nationale Giro555-actie zou je zeggen.
We begrijpen dat mensen zich afvragen waarom Giro555 nog niet in actie is gekomen, want ook wij zijn diep geschokt door wat er in Gaza gebeurt. En we maken ons ernstige zorgen over de mensen daar.
Gebrek aan toegang en onveiligheid voor hulpverleners
De twee belangrijkste redenen waarom Giro555 op dit moment niet in actie komt, zijn gebrek aan toegang en de onveiligheid in het gebied voor de hulpverleners. Door de zeer beperkte toegang lukt het hulporganisaties niet om genoeg hulpgoederen Gaza in te brengen. Er zijn honderden trucks met hulpgoederen per dag nodig, maar dagelijks mogen gemiddeld een paar tientallen trucks met hulpgoederen naar binnen, en soms helemaal niet. Daarnaast is het op dit moment levensgevaarlijk en heel moeilijk om in Gaza hulp te verlenen. Zo hebben de hulporganisaties al diverse collega’s ter plaatse verloren en zijn publieke ruimtes zoals ziekenhuizen ook niet veilig.
De frustrerende realiteit is dat diverse hulporganisaties die betrokken zijn in Gaza, vanuit Nederland en in de regio klaarstaan met mensen en hulpgoederen om zo snel mogelijk de hulp op te schalen wanneer dit kan. En daar zit precies het probleem: we kunnen dat geld op dit moment simpelweg niet besteden in het gebied. En we weten ook niet hoelang het nog duurt voordat we dit wel kunnen. Zodra de toegang en de mogelijkheid tot hulpverlening worden vergroot, weegt Giro555 opnieuw of er een landelijke actie kan komen.
Wat doen de hulporganisaties achter Giro555 die daar ter plekke zijn?
Hulpverleners die in Gaza werken, beschikken wegens de beperkte toevoer van hulpgoederen meestal niet over genoeg middelen om de hulp te bieden die nu nodig is in Gaza. Wanneer de hulpgoederen wel binnen zijn gekomen, is het de uitdaging om de hulp te kunnen verlenen door het aanhoudende geweld. Hulpverleners doen dat met gevaar voor eigen leven. De hulporganisaties werken hierdoor niet op hun volledige capaciteit. Zij hebben tot nu toe op beperkte schaal medicijnen en andere medische producten, middelen voor tijdelijk onderdak, schoon drinkwater, voedsel, cash, hygiënekits, dekens en matrassen kunnen leveren. Daarmee is het bereik helaas niet zo groot als we zouden willen en kunnen. De hulporganisaties achter Giro555 pleiten daarom voor een vrije en veilige toegang tot Gaza om meer humanitaire hulp te kunnen bieden.
Meer informatie over wat elke organisatie doet qua hulpverlening kun je lezen op hun eigen website.
Waarom kunnen we dit moment niet gebruiken om het geld op te halen bij het publiek? Dan staat het alvast op de rekening en zetten we het in wanneer de toegang vergroot is?
Op dit moment is het te onzeker of, wanneer en in welke mate er voldoende toegang en veiligheid zullen komen in Gaza. Wanneer wij een nationale actie starten, halen we doorgaans enorme bedragen op en we willen het Nederlandse publiek kunnen verzekeren dat hun gift binnen afzienbare tijd omgezet wordt in concrete hulp. Met de huidige onzekere situatie in Gaza kunnen we niet zo’n groot bedrag ophalen en dat vervolgens voor onbepaalde tijd op een bankrekening laten staan. Het is onvoorspelbaar of, wanneer en hoe we grootschalige hulpverlening kunnen starten. Zodra er zicht komt op meer toegang voor grootschalige hulp vanuit de hulporganisaties, kan Giro555 aan de hand van de vier criteria bepalen of er een nationale actie kan komen.
Als er toegang zou komen tot het gebied, hoe groot is de kans dat er dan wel een landelijke actie gestart wordt?
Wij sluiten een actie voor Gaza niet uit en wegen voorafgaand aan een actie altijd vier criteria om een actie te starten. Dat zijn naast de omvang van de ramp en behoefte aan fondsen, of de hulporganisaties snel en effectief hulp kunnen bieden, of de media voldoende aandacht aan de ramp geven en of we verwachten dat een groot deel van de Nederlanders de actie zal steunen. Zodra er meer toegang komt zullen deze op dat moment opnieuw zorgvuldig in kaart gebracht worden en gewogen. Het bestuur van Giro555 monitort de situatie nauwlettend en is een aantal scenarios aan het verkennen om te onderzoeken wanneer en hoe we de hulpverlening en fondsenwerving kunnen opschalen.
In dit artikel lees je meer over de vier criteria: Waarom komt Giro555 niet bij elke ramp in actie? – Giro555
Radiofragment
Maandag 22 januari heeft Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling en één van de 11 bestuursleden van Giro555, in het radioprogramma, De Nieuws BV, uitleg gegeven over de situatie.
Beluister het fragment hier:
Waarom is er nog geen Giro 555-actie voor de situatie in Gaza? | NPO Radio 1
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie