‘Waarom starten jullie nu pas met een actie?’ Antwoord op jullie vragen over de Giro555-actie voor slachtoffers Midden-Oosten

Sinds de start van de Giro555-actie voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten, krijgen we veel vragen binnen. Hoe wordt het geld verdeeld? En waarom komt Giro555 juist nu in actie? Hieronder vind je het antwoord op zeven veelgestelde vragen.

1.     Wat is er aan de hand in het Midden-Oosten?

Op 7 oktober 2023 voerden leden van de Palestijnse beweging Hamas een aanval uit op Israël. Op verschillende plekken werden mensen ontvoerd. Er kwamen meer dan 1.200 mensen om en 251 mensen werden gegijzeld. Als reactie viel het Israëlische leger Gaza binnen. 

Een jaar later zijn er in Gaza bijna 42.000 mensen door het geweld omgekomen. Meer dan 96.000 mensen raakten gewond, onder wie veel vrouwen en kinderen. Gaza is compleet onbewoonbaar geworden omdat huizen, ziekenhuizen en scholen zijn verwoest. Bijna twee miljoen mensen in de Gazastrook hebben gedwongen hun huis moeten verlaten, sommigen zelfs meerdere keren. Ze wonen in tentenkampen, in ziekenhuizen of op straat. In Gaza is er een tekort aan alles: voedsel, water, medicijnen, brandstof. Ongeveer 96% van de bevolking in de Gazastrook (2,15 miljoen mensen) leeft in ernstige voedselonzekerheid. 

Inmiddels is het conflict nog verder geëscaleerd. Libanon en Israël vuren al maanden raketten op elkaar af en Israël startte op 1 oktober 2024 een grondoffensief in het zuiden van Libanon. Inmiddels zijn er al een miljoen mensen in Libanon op de vlucht geslagen. Meer dan 2.000 mensen zijn door de bombardementen omgekomen en ziekenhuizen liggen overvol met gewonden. Vóór het huidige conflict was Libanon een toevluchtsoord voor Palestijnen en Syriërs. Velen vluchten nu (terug) naar buurland Syrië, ondanks dat het daar ook onveilig is.

2.     Waarom starten jullie nu pas een actie? Het conflict is al een jaar aan de gang! 

De hulporganisaties achter Giro555 verlenen al een jaar lang, dag en nacht, hulp in Gaza. Door de dichte grensovergangen en onveilige werkomstandigheden voor hulpverleners was op grote schaal hulp verlenen in Gaza het afgelopen jaar moeilijk. Toch slagen de hulporganisaties er in om mensen te bereiken met de nodige hulp, onder andere door ervoor te zorgen dat magazijnen met hulpgoederen op strategische plekken zijn geplaatst en er nieuwe distributieroutes zijn gevonden.  

Nu het conflict zich over een grotere regio heeft verspreid, hebben de organisaties achter Giro555 meer mogelijkheden om mensen te helpen. De vraag naar noodhulp is toegenomen. Vandaar dat we nu een actie starten, waarbij we de mensen in het hele getroffen gebied helpen: in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië.  

3.     Hoe wordt mijn donatie besteed? 

Aan de eerste levensbehoeften: voedsel, water, onderdak, psychosociale hulp en medische zorg. Miljoenen mensen in het Midden-Oosten zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Met de opbrengsten van de actie kunnen de organisaties nog meer hulp bieden, zoals het geven van schoon drinkwater, wc’s, medische zorg, medicijnen, toiletspullen, hulp bij traumaverwerking en tijdelijk onderdak voor mensen op de vlucht. Maar ook extra bescherming voor kinderen en mensen in kwetsbare posities op de vlucht. 

4.     Kunnen jullie wel hulp verlenen in Gaza?

Al een jaar lang verlenen onze hulpverleners in Gaza hulp onder extreem lastige omstandigheden. Met gevaar voor eigen leven, onder grote druk. Nog steeds is het lang niet overal veilig, want nog iedere dag wordt er in het Midden-Oosten gebombardeerd. Ondanks de zware omstandigheden slagen de organisaties achter Giro555 er in om mensen te bereiken met de nodige hulp. Samen hebben zij het afgelopen jaar in Gaza ruim zes miljoen mensen bereikt, waarbij de 2,1 miljoenen Gazanen meerdere keren zijn geholpen. Helaas is er door de grote verwoesting nog veel meer – en ook op lange termijn – hulp nodig. 

5.     Waarom gaat er ook geld naar Israël?

Veel mensen vragen zich af waarom er ook geld naar Israël gaat. Het ingezamelde geld wordt gebruikt om de mensen te helpen die dat het meest nodig hebben. Op dit moment is de grootste nood in Gaza, dus daar gaat het grootste deel van het geld naartoe. Maar ook in Israël zijn er mensen in nood. Maar ook in Israël zijn er mensen in nood. Meer dan 60.000 mensen zijn daar door het geweld ontheemd geraakt. We ondersteunen lokale organisaties die kinderen helpen met traumaverwerking. Hoewel kinderen geen rol spelen in het conflict, zijn ze wel slachtoffer van de gevolgen. Daarnaast gaat er ook geld naar Libanon, de Westelijke Jordaanoever en Syrië, waar veel mensen op de vlucht zijn voor geweld. Met de opbrengst kunnen we mensen daar helpen met voedsel, water, onderdak en medische zorg. Hoe het geld precies wordt verdeeld, hangt af van hoeveel geld er wordt opgehaald.

6.     Kan ik zelf goederen doneren? 

Wat fijn dat je wil helpen! Via deze actie kun je alleen geld geven voor de slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Met het geld kunnen hulpverleners ter plaatse snel goederen zoals medicijnen, voedsel en water kopen. Alle dingen die nu het hardst nodig zijn. Ook wordt de hulp zo op een professionele en efficiënte manier gecoördineerd. Daarnaast werken de organisaties achter Giro555 vaak – als dat kan – met geld of vouchers, zodat mensen zelf kunnen kopen wat zij op dat moment het hardst nodig hebben. Bovendien is dat goed voor de lokale economie. Hier ingezamelde goederen transporteren naar het Midden-Oosten is duur, duurt langer en is inefficiënt. 

7.     Hoe weet ik zeker dat mijn geld goed terechtkomt?

Het geld gaat direct naar de hulporganisaties die ter plekke hulp verlenen. Dat kan een lokale partnerorganisatie of zusterorganisatie zijn van de organisaties achter Giro555 die ter plaatse is en direct hulp verleent in een van de gebieden. Alle organisaties waarmee we samenwerken in de getroffen gebieden hebben ervaring met noodhulp, voldoen aan internationale standaarden en hebben de juiste screenings en procedures doorlopen. Er zit dus geen overheid of instantie tussen, maar het geld komt direct terecht bij de organisaties die slachtoffers helpen. 

Meer vragen? Lees hier de antwoorden op alle veelgestelde vragen.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie