Actrice Cystine Carreon na bezoek Filipijnen:“Diep onder de indruk van hulp na tyfoon Haiyan”

Bijna een jaar nadat de verwoestende tyfoon Haiyan de Filipijnen trof, bezocht actrice Cystine Carreon het gebied. Zij wilde met eigen ogen zien wat hulporganisaties doen met het geld dat Nederlanders inzamelden voor Giro555. “Het mooiste is, dat de hulp niet zomaar wordt aangereikt, maar dat Filipino’s zelf meehelpen en inspraak hebben in welke hulp zij krijgen.”

Als voorbeeld noemt Carreon de wijze waarop vissers nieuwe boten krijgen. “Vissers gaven aan dat zij ze het belangrijker vonden om nieuwe boten te krijgen dan nieuwe huizen. Ze kregen zelf inspraak in het type boten en de benodigde materialen.”

Ook vond ze het inspirerend dat hulporganisaties naast materialen juist ook heel hard inzetten op psychosociale hulp. “Bij noodhulp denk je vaak aan het leveren van goederen en het opruimen van de fysieke schade. Juist ook de emotionele hulpverlening heeft me erg geraakt. Kinderen worden met tekenen en spel begeleid in het verwerken van hun trauma’s en dat is van levensbelang voor hun toekomst.”

Dankbaarheid

Cystine Carreon werd zelf in de Filipijnen geboren. Daarom voelde zij zich extra betrokken bij de slachtoffers van de immense ramp. De superstorm maakte 14 miljoen mensen afhankelijk van hulp. Nederland kwam massaal in actie en collecteerde 36 miljoen euro voor hulp aan de slachtoffers.

In elk dorp dat Carreon bezocht, spraken mensen over hun dankbaarheid voor de hulpverlening. “Het lijkt wel alsof ze met hun dankbaarheid willen uiten hoe hard ze de hulp nodig hebben gehad. Aan mij nu de taak om al die hartverwarmende woorden van dank aan het Nederlands publiek over te brengen.”

Carreon: “Dankzij het geld uit Nederland wordt overal hard gewerkt. Families krijgen weer een huis en scholen worden gerepareerd. Vissers hebben nieuwe boten. Kinderen krijgen hulp om trauma´s te verwerken.”

Carreon wilde kritisch kijken wat de hulp voor de mensen in de Filipijnen betekent. Toen ze vertrok, had ze vragen en soms ook twijfel. “Ik weet en begrijp dat er mensen zijn in Nederland die twijfelen of hun donatie wel goed terechtkomt. Ik besef dat ik bevoorrecht ben dat ik deze reis kon maken en mocht zien hoe het werkelijk in elkaar zit. Ik weet tot op mijn bot dat iedereen die deze ervaring zou mogen hebben, geen seconde meer zou twijfelen of het geld van Giro555 wel goed wordt besteed.”

Vanavond om 22.30 uur vertelt Cystine Carreon bij RTL Late Night op RTL4 over haar reis.

Noot voor de redactie:
Bij gebruik foto graag naam fotograaf melden: Sigrid Spinnox. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Barbara Bosma, persvoorlichter van de Samenwerkende Hulporganisaties:  06 108 121 00 of [email protected].

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie