De hulp in een overzicht op de interactieve kaart

Wat is de status van de hulp in Syrië en Turkije? Dat is een belangrijke vraag die wij regelmatig krijgen. Met een interactieve kaart geven we per type hulp inzicht in waar welke organisatie actief is en met welke hulp mensen geholpen worden. Deze kaart werken we gedurende de hulpperiode bij. Door op de icoontje te klikken, kun je voorbeelden van de type hulp bekijken.

Interactieve kaart met overzicht welke hulp waar verleend wordt door welke hulporganisatie


De huloporganisaties zijn uiteraard nauw betrokken bij de slachtoffers die elk hun eigen verhaal hebben. We proberen dan ook zoveel mogelijk om deze persoonlijke verhalen te vertellen. Zo laat het verhaal van de negenjarige Meryem uit Turkije zien, hoe zij door hulp van Unicef al snel weer haar schoolwerk kon oppakken. Door het opzetten van tijdelijke kindvriendelijke opvanglocaties, kon het onderwijs voor vele kinderen in de buurt weer worden hervat. Meryem kan nu gelukkig nog steeds naar school gaan, al mist ze haar oude school natuurlijk wel.

Ook de negenjarige Haneen uit Syrië heeft weer meer plezier in het leven. De psychosociale hulp die War Child op verschillende plekken in het gebied heeft opgezet, maakte dat zij, en heel veel andere kinderen, weer meer plezier hadden in het dagelijkse leven. Haneen is dan ook hét bewijs dat jonge kinderen grote stappen kunnen zetten, zelfs na de impact van een grote ramp waarbij alles verwoest is.


Onderdak is bij de ramp in beide landen van levensbelang geweest, en nog steeds. Met alle huizen die ingestort of beschadigd waren waardoor mensen op straat moesten leven, zijn een aantal hulporganisaties dan ook direct van start gegaan met het opzetten van tentenkampen, en later containers. Inmiddels is hulp in de vorm van herstelwerkzaamheden aan huizen en gebouwen ook in volle gang. Bouwkundig ingenieur Tuba die werkt voor de organisatie Habitat, is gespecialiseerd in veilige woningen. Zij hielp de Turkse Eyüp van 83 jaar om met zijn vrouw Gülsüm na maanden te hebben gewoond in opvanglocaties, terug naar hun eigen gerenoveerde woning.


Naast de bovengenoemde hulporganisaties, zijn er nog zo’n tiental, die zich dagelijks inzetten, soms in samenwerking met lokale organisaties, om zoveel mogelijk het leven weer op gang te brengen. 

We zijn namens Giro555 ontzettend dankbaar dat Nederland hier zo massaal aan heeft bijgedragen.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie