ICCO: Waarom wij 80% van Giro555 geld via lokale Nepalese organisaties besteden

Lokale organisaties zijn van onschatbare waarde na een ramp. Zij maken onderdeel uit van de samenleving. Zij weten als geen ander hoe ze overlevenden kunnen bereiken en wat nodig is voor wederopbouw. Daarom werken hulporganisaties achter Giro555 samen tientallen lokale organisaties.

Zoals ICCO en Kerk in Actie. Zij werken via ACT Alliance en via kleine lokale organisaties in Nepal. Deze lokale organisaties richten zich op specifieke doelgroepen, zoals boeren of minderheden. Noodhulpcoördinator Dick Loendersloot van ICCO en Kerk in Actie legt uit hoe het werkt:

“Het geld dat ICCO en Kerk in Actie krijgen van Giro555 wordt voor 80 procent besteed via lokale Nepalese organisaties. Zij werken in de meest afgelegen gebieden en dorpen. Soms kun je daar alleen te voet komen of met pakdieren. De lokale organisaties zijn vaak kleine organisaties die zich vóór de ramp inzetten voor boeren, dalit of gehandicapten. Belangrijk daarbij is dat deze clubs hun doelgroep goed kennen en daarom weten waar behoefte aan is. We weten dat het voor mensen na een ramp belangrijk is om zo snel mogelijk weer onafhankelijk te worden van hulp en hun eigen inkomen te verdienen.”

Veel kleinschalige hulp
“Lokale partners van ICCO en Kerk in Actie helpen inmiddels ruim 3.000 gezinnen bij het (her)opstarten van hun eigen bedrijfje. Een klein bedrag kan daarbij een groot verschil maken; met een nieuwe naaimachine, landbouwzaden of de aanschaf van kuikens kan iemand zijn of haar eigen inkomen weer verdienen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook kardemomovens hersteld, zodat de boeren in een dorp op tijd hun kardemom oogst konden drogen. Veel kleinschalige hulp dus waarmee mensen onafhankelijk worden. En geloof mij dat is voor de meeste mensen heel belangrijk.”

Goede hulpverlening staat of valt met coördinatie
“Het is wel essentieel dat al deze organisaties de hulp op elkaar afstemmen. De VN coördineert daarom de hulp op grote lijnen, wij maken deel uit van ACT Alliance en richten ons bijvoorbeeld op economisch herstel in de districten Sindhupalchowk, Makwanpur en Dhading, omdat onze partner organisaties daar goed in zijn. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een netwerk van organisaties dat opkomt voor minderheden en voor gehandicapten in het westen van Nepal. Drie weken na de ramp zaten we met  vier van die lokale organisaties bij elkaar om te kijken hoe we de belangen van deze groepen zo goed mogelijk kunnen behartigen. Kwetsbare mensen zijn na een ramp extra kwetsbaar, daar moet wel aandacht voor zijn.

Wat mij betreft staat of valt goede hulpverlening met goede coördinatie. Als particuliere initiatieven niet bereid zijn om de hulp gecoördineerd te bieden, dan kunnen we niet met ze samenwerken, zo simpel is dat. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat zij geen goed werk doen, zeker niet, maar het past niet binnen onze visie van efficiënt werken.”

Winter
“Tot 1 december hebben ICCO en Kerk in Actie met geld van Giro555 bijna 10.000 huishoudens (zo’n 50.000 mensen) bereikt in Nepal; waarvan 6.600 huishoudens met noodhulp en 3.071 huishoudens met economische wederopbouw.

De uitdaging voor de komende weken is om 1.164 huishoudens in het noorden van Makwanpur op tijd te voorzien van tenten en warme dekens en kachels, zodat mensen zich kunnen beschermen tegen de winterse kou. Met de huidige brandstofcrisis wordt dat lastig, omdat prijzen van producten enorm stijgen en vervoer vrijwel onmogelijk is. We kunnen daarom niet zoveel mensen bereiken als we hadden gepland, maar onze lokale partners doen er alles aan om het voor elkaar te krijgen.”

Jyoti_Poultry

Er was weinig over van de kippenhouderij Joyti, na de zware aardbeving in Nepal. Het hok was ingestort en vrijwel alle kippen waren dood. De vijfhonderd kippen waren de enige bron van inkomsten voor haar gezin. Via de lokale partnerorganisatie ISARD van ICCO en Kerk in Actie kreeg Joyti geld, waarmee ze 500 nieuwe kuikens kon kopen. Joyti: “Onze aandacht ging uit naar herstel van ons huis, zonder dit extra geld was het mij nooit gelukt om zo snel weer een eigen inkomen te verdienen met de kippen.”
Bron: icco.nl

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie